Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Avrasya'nın enerji geleceğinde Türkiye

Atlantik Council'ın yarın İstanbul'da başlayacak "Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu" öncesi, ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi Ross L. Wilson ile yuvarlak masa toplantısındayız.
Wilson, forumun üstlendiği rol ve Türkiye için önemini vurguluyor ve bölgedeki ekonomik entegrasyonun yeterli düzeyde olmadığını düşünüyor.
Zaten bu forum da bölgedeki ekonomik bağların nasıl geliştireceğinin arandığı platform olacak.
Peki bu nasıl olacak? Wilson'a göre anahtar rol, iş liderlerine düşüyor ve ekonomik ilişkilerin bu liderler üzerinden geliştirilmesi hedefleniyor.
Siyasi entegrasyon amaçlanıyor mu sorusuna Wilson'un cevabı; "önem sırasına" yönelik oluyor: "Ekonomik entegrasyona daha fazla önem veriyoruz."
Eski büyükelçi; "Balkanlar ve Ortadoğu'da karmaşık sorunlara" dikkat çekiyor; "Ancak bölgedeki insanlar, para kazanma konusunda son derece hevesli. İş liderleriyle para kazanma yolunda işbirliği sağlarsak, bu ortam, siyasi entegrasyona da hizmet eder."
Irak ve Afganistan'ın Forum'a katılması, Türkiye açısından da ilginç bir gelişme. Mesela Afganistan'ın Güney Asya'dan ziyade Orta Asya ve Türkiye ile ilişki geliştirmesi hedefleniyor. Irak'ın katılımı da bu ülkenin enerji geleceğinin Türkiye için son derece önem arz etmesi açısından önemli.
Peki ya İran? Ross L. Wilson'a göre, forumda zaten tartışılacak olan İran'ın resmi ajandada yer almaması, "nükleer enerji ve siyasi gerilimin" forum gündeminin odağı olmasını istemediklerinden kaynaklanmış.
Global krizin etkisiyle tetiklenmiş enerjinin yarınına dair kaygıların tartışılacağı forum, Türkiye'nin yalnızca Avrasya'da değil, küresel arenadaki "oyun kuruculuğunu" daha da belirginleştirecek.
13 yıl önce Büyük Satranç Tahtası'nda Brzezinski, Türkiye'nin Avrasya'da tırmanacak önemine sıkça vurgu yapıyordu. Dediği çıktı.
Bakalım bir sonraki adım hakkında bizlere neler söyleyecek...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA