Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Niteliksiz işgücü tehdidi!

Türkiye yükselen yıldız! Doğru..Ülke; büyüyor, bu da doğru... Sanayi üretim endeksi, çift haneli artışlara dayandı... Haklısınız. Fakat bu parlak tablo, bir başka tehdidi de "daha görünür" kılıyor...
O da nitelikli işgücü eksiği... Rekabet için vazgeçilmez olan temel unsurlardan biri bu ve Türkiye, zamanında "ihmal ettiği" nitelik alanının tehdidi ile karşı karşıya...
Eğitimi "ezbere" dayayıp, "beceri ve nitelik" yerine; "diploma odağı" ile geçirdiğimiz nice 20 yıllar, bugün ayaklarımıza dolanmaya başlıyor.
Nitelik, bitmez tükenmez eğitim gayreti sonucudur.
Okullaşmayı henüz halledebildik. Ezberden kurtulma sürecine ancak girebildik. Türkiye'nin bugün alkış alan dinamizmi bize "rekor endeks rakamları" yanı sıra, "yeni pazarlar" ve "yüksek yatırım gücü" sağlıyor olabilir. Fakat nitelikli işgücü oluşturma hızımız, bütün bu parametrelerin gerisinde kaldığı sürece, ortada çok ciddi bir sorun var demektir.
Şimdi, tam da bunu yaşıyoruz.
Kiminle konuşsam, "nitelikli işgücü bulamıyorum" diye ağlıyor. Oysa diğer tarafta milyonlarca işsiz var. Dünün yanlışlarının faturasının şimdi bizi çok hızla "limitlerimize" dayandırmaya başlaması, bu yüzden...
Eğitim sistemini "nitelik kazandırma" odağına dönüştürmedeki adımları hızlandırmaktan başka çare yok.
Uluslararası Yönetim Geliştirme Merkezi araştırmasına bakıyoruz; Nitelikli işgücünde Türkiye'yi 10 üzerinden 4.75 puanla, 51'inci sırada görüyoruz. Dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi, durup; düşünmelidir.
Daha yüksek nitelikli üretim için daha nitelikli işgücü gerekiyorsa, bu beceride 51'inci sırada olan Türkiye'nin "acilen" neler yapması gerekiyor?
Mühendisle işçi arasındaki o dehşet verici boşluğu doldurmak bir yana mevcut işgücünü daha nitelikli hale getirmek için Bakanlık, YÖK ve iş dünyası derhal "acil eylem planı" oluşturup hayata geçirmek zorundadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA