Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Sinoloji dersleri!

Pasifik Yüzyılı'nın baş aktörü Çin'in küresel yatırımları, günlük hayatımızda daha fazla hissedilir hale geldi. Düne kadar tekstilimizin katili ve "milyoncu" mağaza zincirleriyle hissettiğimiz Çin faktörü, sıcak parasından KOBİ satın almasına dek her alanda kendini daha fazla hissettiriyor.
Bundan çeyrek yüzyıl önce Pasifik Yıldızı Japonya'nın geçtiği yollardan şimdi Çin geliyor. Yerel ittifaklar, ortaklık ve evlilikler yoluyla çok sayıda küçük ve orta boy işletmemizin gündemine oturmaya başladılar.
Üstelik bu, yalnızca bize özel bir hal değil. Onyıllar boyu, hatta Çin, Mao'nun hâkimiyetinde iken dahi, 45 milyondan fazla Çinli, "ekonomik diyaspora" sayesinde, yalnızca Uzakdoğu'yu değil, Atlantik'in ötesine kadar yatırımlar yapıyordu. Şimdi olan; küresel sermaye ağları içinde artan varlığı ile Çin'in "büyük oyuncu" gibi davranmasından ibaret. Elindeki kredilerin boyutu, küresel krizin pençesindeki AB ve ABD'nin imkânlarını da zorlayan Çin'i "anlamaya yönelik" gayretimizin olmadığını görüyorum.
TÜÇSİAD; tam da bu alanda hizmet veren bir sivil toplum örgütümüz. Türk Çin Sanayici ve İşadamları Derneği'nin en belirgin amacını aktarmakta fayda var: "Geleceğin dünyasında çok önemli rol oynayacak Çin ve Türkiye'nin, henüz yeterince birbirinin farkına varmamış olması, ikili ticaretin dengesizliği ve iki ülke işadamlarının güven kaybından oluşan sorunların giderilmesi..."
Bugünden söylemesi "abartılı kehanet" gibi görünse de çok yakın gelecekte ben, çok sayıda çekik gözlü KOBİ'mizin olacağına inanıyorum.
Küresel açılım peşindeki KOBİ'lerimiz eleman alırken İngilizce yanı sıra Çince aramaya başlasa iyi olur. Sizce üniversitelerimizin Sinoloji'ye daha fazla ağırlık vermesi gerekmiyor mu?
Önerim; Çin'e dair planı olan patronlarımızın bir an önce Konfüçyüs okumaya başlamasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA