Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

2012 cari açık müjdesi

Küresel krizin pençesindeki Avrupa ve bütün dünyada giderek daha fazla hissedilen durgunluk, 2012'de bizim de "gaz kesmemize" yol açacak. Nitekim ekonomi yönetimi bunu "5'inci vitesten 4'ncü vitese" diye tanımlıyor. Gelişmelere bağlı olarak, Türkiye'nin gelecek yılki büyüme performansı, "rölanti" olmasa dahi, 3'üncü vitese de inebilir. Bunu bilmiyoruz.
Bildiğimiz, 2012'deki büyüme liginde, rekortmen Çin dahil oranların en az 2-3 puan gerileyeceğidir. Tökezleyen Avrupa'nın ihracatımız üzerindeki olumsuz etkisi de hesaba katılırsa, cari açığı yönetmek, bu yıldan daha "zor ve önemli" olacak.
Bu zorlu süreç eşiğinde, yılı kapatırken sevindirici bir haber Rusya'dan gelmiş oldu. Cari açığın önemli tetikleyicilerinden enerji ve bu bağlamda doğalgaz faturasında, 10 milyar dolar civarındaki indirim, bu açığın yönetiminde önemli kolaylık sağlıyor.
Doğalgazın 2011 maliyetini azaltacak bu anlaşma, faturalara ne ölçüde bir indirim sağlar, bilmiyoruz henüz. Fakat önümüzdeki yılın kur ve faiz gerçekleşmelerine göre, en azından enflasyonist baskıyı azaltma yönünde etkisini yaşayacağız.
Hiç değilse zam yapma ihtiyacı ya doğmayacak veya minimum düzeyde gerçekleşecek. Bana göre bu, Türkiye'nin aldığı bilete çıkan büyük ikramiye gibi... Şimdi sıra, ihracatçı sektörlerin daha yüksek katma değerli üretim için atacağı adımlarda...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA