Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Toprak bütünlüğü

Tarım yapılabilecek ama parçalanma ve bölünmeden dolayı iyice küçülüp halı büyüklüğüne düşüp ekilemeyecek hale gelen 2 milyon hektar arazimiz var. Bu yüzden her yıl 8 milyar liralık kayba uğruyoruz.
Bu sürdürülebilir bir yapı değil. Küçük parselde yatırım yapılamıyor, üretim takip edilemiyor, bu da kalite ve standardı düşürüyor, maliyetleri artırıyor.
Böylesi hayati konuda görüş verenlerden biri, aslında "bölünmüş araziye daha fazla traktör satacağı için karşı çıkması gereken" bir traktör sanayicisine ait. Erkunt Traktör'ün genel müdürü Zeynep Erkunt Armağan, arazi bölünmesine "dur deme" zamanı geldiğini düşünenlerden biri. Zeynep hanım "araziler birleşirse başlangıçta daha az traktör satarız ancak orta ve uzun dönemde biz tarım makinecileri ve Türkiye kazanacaktır" diyor.
Şu anda ülkedeki 1.4 milyon traktörden 570 bini, 25 yaş üzerinde. 380 bin traktör ise 35'ini geçmiş durumda. Bu da bize 30 yıldır Türkiye'de traktör yenilenmediğini gösteriyor. Zaten arazilerin bütünleştirilmesi gayreti, yenilenmeyen tarım makineleri üzerinden de "zorunluluğunu" ortaya koyuyor.
Zeynep Erkunt Armağan'a göre 600 bin hurda traktöre bakıp sorunu anlamak mümkün; "hurda olan topraklar aslında... Ekonomik değeri kalmamış, hadım edilmiş arazinin traktöre ihtiyacı yoktur" diyor.
Önce araziyi iyileştirmek şart. Sonra 2 tane 50 beygirlik yerine 1 80 beygirlik traktör satarız, belki 3'ünü birleştirir 90 beygirlik traktör ile kazanırız. Bunu hayata geçirmenin bir yolu da arazi bütünleştirmeye paralel olarak, sanayi belgesi içinde yer alan hurda teşvikidir. Sabah'ın öncülük ettiği "hurdayı yoldan çek" benzeri kampanyalar sayesinde, bölünmesi önlenerek bütünleştirilmiş ölçek arazilere "nitelikli tarım aletleri" sağlanabilir.
Gerek Bakan Mehdi Eker'in, gerek sanayici Zeynep hanımın söyledikleri, temelde aynı; daha nitelikli tarım için daha akıllı çiftçilere duyulan ihtiyaç... Zeynep hanıma, bunu nasıl sağlayacaklarını soruyorum; "Öncü Çiftçiler Grubu oluşturma gayretindeyiz. Böylece toprağını doğru analiz ederek hem ölçek bakımından hem de üründen ilaca, tarım makinesinden verimliliğe dek iyi işleyen öncüler sayesinde çiftçinin iş yapma kültürünü değiştirebiliriz" diyor.
Nitekim arazi bölünmesinin önlenmesine ilişkin taslak, bu ve benzeri öneriler doğrultusunda ele alıp en kısa sürede Bakanlar Kurulu'na, oradan da Meclis gündemine taşınacak.
Toprak bütünlüğü yalnızca "hattı müdafaa" değil, aynı zamanda; "sathı müdafaadır" ve bu satıh da vatandır zaten!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA