Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

AB Sürüm 2.0

Yeni Ekonomik Düşünce Enstitüsü'nün (INET) raporu uyurgezer ve felakete doğru yürüyen bir Avrupa tanımlıyor; borç alanlar kötüleşti, bir domino taşı diğerini düşürüyor. Böylesi bir ortamda "krizin sonu gelmeyecek" kaygısının tersine çevrilmesi gerekiyor.
INET'in tanımlarını, daha önce "dibe vurmadan; asla!" başlığıyla kullanmış ve kendi kriz deneyimlerimizden yola çıkarak, AB kriz serüveninin en azından psikolojik adımlarını tanımlamıştım.
Son rapor her ne kadar fazlaca George Soros koksa da söylenenlerin haklılık payı fazla. Sonuçta Euro'yu kurtarmanın maliyeti artıyor, ihtimali azalıyor. Euro'dan kopmaların önüne geçme konusunda eski iştah da yok artık.
Yunanistan'ı Euro'da tutmak için 2 kurtarma paketi, 2 seçim harcandı. Sonuç, ağır ve sancılı ölüm, biraz daha geciktirildi. İkinci iflası durdurmanın maliyeti ise AB ülkeleri arasında "Yunanistan'a neden yardım yapıyoruz?" sorgusunu da beraberinde getirdi. Yunanistan şimdilik Euro'da tutulurken bu defa İspanya'nın Peseta'ya dönüşü tartışılır oldu. Sıkıntı, finansal sorunu, zaten onu var eden sorunlu zihin yapısıyla çözme gayretindeki ısrardan kaynaklanıyor. Avrupalı liderleri şu anda, AB'nin geleceğinden önce, kendi ülkelerini krizde pozisyonlama derdinde. Hal böyle olunca, ortak çaba ve fedakârlık gerektiren adımlar, ya atılmıyor veya geciktiriliyor.
Enstitü'nün raporu "liderleri sorumlu davranmaya" davet ededursun, bunun gerçekleşmesi mümkün değil. Çünkü öncelikler "gemisini kurtaran kaptan" duygusu üzerinden yürüyor.
Şimdi bir yandan başlangıçta yanlış tasarlanan Euro bölgesinin yeniden tanımı, diğer yandan AB'nin şimdiki yapısını krizlere dayanıklı hale getirme arayışları söz konusu...
Görünen, Drahmi, Peseta gibi kopmalarla daralacak Euro bölgesi ile yüzleşmenin ardından, kopma veya ilavelerle Avrupa Birliği'nin yeni sürümünün şimdiden tartışılmaya başladığıdır.
Avrupa malı "demokrasi, üretim, sosyal devlet, güvenlik, ortak para" gibi bütün kavramlar, yeniden masaya gelmektedir ve dünyaya "mükemmellik makinesi" diye sunulan birliğin, kriz sürecinde oluşacak yeni sürümünde artık çok şey, asla eskisi gibi olmayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA