Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bütçe nasıl bir 2013 çiziyor?

Her hükümet, dinamizmini dayandıracağı bir enerjiye ihtiyaç duyar. Bütçe, bu enerjinin "teknik" adıdır ve yasayla da belirlenmiş olarak, bir sonraki yılda icraatın yönünü göstermesi açısından son derece önemlidir.
2013 Bütçesi, 371 milyar geliri, 404 milyar gideri olan 1 trilyon 571 milyar liralık milli gelir beklentisiyle büyüme oranı için %4, enflasyon için %5.3 öngörüsüne sahip. Bizzat patronu olan Maliye Bakanı'nın ifadesiyle bu bütçeyle yönetilecek 2013'te, ihracat 158 milyar dolar, ithalat ise 253 milyar dolar tahmin edilmiş.
Bunlara bakıp "ihtiyat" üzerine kurulmuş bütçeden söz etmek mümkün. Neticede 2011'deki parlak bütçe performansı, onu var eden rekor büyümeye dayanıyordu. Oysa içinde bulunduğumuz yıl, bütçe açığı "yönetilmesi gereken" boyutlara vardı ve vites düşüren Türkiye ekonomisindeki yavaşlama, ek tedbirleri gerekli kıldı.
Bu ek tedbirleri 2013 bütçesinde görüyoruz. Yüzde 4 büyüme de zaten düşük-orta vitese göre gideceğimizi anlatıyor. Bütçenin iç yapısına bakınca, temel tercihin eğitim ve sağlıktan yana olduğu anlaşılıyor.
Eğitim, vazgeçilmez "şart" ise bunu hayatla ilişkilendirecek olan, bütçeden ayrılan 68.1 milyar liralık paydır. Yeterli mi? Elbette yetmez ancak bütçenin diğer fasıllarına göre değerlendirilince, birincil tercihin bu olduğu anlaşılıyor.
Orta Vadeli Plan açıklandığında, bunun ilk yılı olan 2013 Bütçesi'ne "tedbir" olarak yansıyacağını düşünmüş, vergilerde olağandışı artışın yanı sıra yatırımlarda olağandışı kesinti tahmin etmiştik. Oysa bütçe, istihdam artırıcı büyümeyi destekleyecek kompozisyon ile geldi. Görülen, gelecek yılı "tedbirli büyüme" ile geçirip, 2014'ten itibaren yeniden yüksek büyüme koridoruna girme gayretimizdir.
Bütçe açığının yönetimine dair dikkati çeken husus, %8 civarında öngörülmesi... 34 milyar liralık açığın gerektireceği borçlanma ve ek kaynak yaratma ihtiyacı, "karşılanabilir" düzeylerde. Hele ki kriz Avrupası'nda bütçe açıkları göz önüne alındığında, mali disipline geri dönüş niyeti daha belirginleşiyor.
Bu bütçe, nasıl bir 2013 inşa eder? Gaz- fren derken, gereğinden fazla yavaşlamış ekonomiyle işlerin yolunda gidemeyeceğini anladık. Bana göre Bütçe, büyüme hızında düzeltme ruhu taşıyor ve kesilen hızı kazanabilmek için gelecek yılı "uçuş pisti" olarak kullanacak gibi görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA