Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Seçim sonrası büyüme konuşacağız

Kırılgan Beşli'nin de en kırılganı biz idik... Notumuz "düştü, düşecek" derken içimizden bazıları "neden düşmedi" telaşına kapıldı. Sözüm ona şirketlerimiz "risk yükü", bankalar "hassas" ve piyasa "tedirgin" iken...
Seçim haftasında durum aniden pozitife dönüverdi. Koro aynı koro idi ama şarkı değişmişti. Borsa'yı "hâlâ 60 binin altına indiremedik" kaygısındakilerin gözü önünde, 17 Aralık'ta kaybettiklerini geri kazanan, 70 bine dayanan endeks...
Çıldırtılan dövizi tutma paniğiyle faizi 5.5 puan tırmandıran Merkez de ağız değiştirmeye başladı. Oysa çok değil 10 gün öncesinde "enflasyon hedefi bizim her şeyimiz" odağındaydı ve ek faiz artışı isteyenlere gülücükler dağıtıyordu.
Bütün bunlara rağmen, sandıklardan "tek partiyi", Ak Parti'yi çıkaran iş-dış piyasalar, sandık sonrasında "hızını" tartışacağı büyümeyi konuşmaya hazırlanıyor. Oysa ekonomiye yönelik itibarsızlaştırma sürecinde "büyüme ne kelime, kaç puan küçüleceğimizi konuşmalıyız" diyenler sahne almıştı.
Büyüme rakamları 31'inde açıklanıyor. Seçim sonuçlarının tartışmaları içinde, gündemde kendine fazlaca yer açamayabilir. Ancak biliyoruz ki ekonomiyle ilgili olanlarımız, büyümeyi çok fazla konuşacak...
2011'de %8.8 büyüme rakamıyla dünya üçüncüsüydük. Derken birileri "gazfren" tartışmasını gündeme getirdi. Bana göre algı yönetimiydi bu ve her birimizin zihninde "sürat felakettir" tedirginliği oluşturulmak istendi.
İşe de yaradı. Ekonomi bürokrasisi dahi "küresel kriz varken tedbiri elden bırakmayalım" demeye başladı. Söylem, son derece masumdu aslında: "Beşinci vitesten, dördüncü vitese inelim." Fakat neredeyse rölantiye düşüyorduk; %2.2.
2013'ün büyüme tahmini, %4 civarı ve biraz üzerinde... Gezi gerginliği ile başlayan ve 17 Aralık ile doruğa çıkan operasyonlar altında, çok iyi bir rakam. Bu yılın beklentisi %5 ve yukarısında... İçeriden ve dışarıdan itibarsızlaştırılmaya rağmen.
Bana göre Türkiye, seçim sonrasında "orta ve yüksek büyüme" ligine terfi edecektir. Yavaşlamaya "nitelikli büyüme" kılıfını uyduranların "eli ayağı frendeki" söylemlerine de itibar etmemiz gerekmiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA