Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Alo Merkez bu ne telaş?

Geçen yılın 28 Ocak'ında gece yarısı olağanüstü toplanıp faizi 5.5 puan artıran Merkez, bu kez de dövizle ilgili önemli kararı, dün saat 10.30'da alıverdi.
Bu olağanüstü karar ile Merkez, bankaların döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Böylece Merkez döviz rezervini 3.2 milyar $ artırmış olacak. Diğer bir ifadeyle bu parasal sıkılaştırma adımı olarak yorumlanabilir.
Burada şaşırtıcı olan, Merkez'in zamanlama itibarıyla kafa karıştıran hafta sonu açıklamasının sosyal medyadaki yansımaları oldu.
Sosyal medya Merkez'in eylemini 5 Ocak Yüce Divan oylamasıyla ilişkilendirip "kriz söylemini" ayyuka çıkardı.
Nitekim 28 Ocak'ta hangi merkezden alındığı belli olmayan karar ile faizi tırmandırıp lobinin ekmeğine yağ sürenler şimdi de Yüce Divan bahanesiyle dövizde vurgun peşinde olanlara zemin açmış oluyor.
Geçen yıl doları 2.02 liradan 2.39'a tırmandıran süreçte Merkez, gereken adımları zamanında atmayıp faizde şok zıplamaya gerekçe oluşturmuştu. Bu defa fısıltı gazetesiyle seçim sürecinde ekonomik kriz beklentisi oluşturmak isteyenlere sosyal medya bahanesi üretilmiş oldu.
Zaten sosyal medyada konuşlanan krizzade lobisi, pazartesi kurda hızlı yükseliş öngördüğü için Merkez'in bu kararı aceleye getirdiğini dillendirmeye başladı.
Merkez'in bu hamlesi ile krizin fitilini ateşlemek isteyenler, "Merkez bile dolarda yükseliş bekliyor", "pazartesi günü bakanlar Yüce Divan'a gönderilecek. AK Parti ile Erdoğan arasında ayrışma belirginleşecek" senaryoları üretiyor.
Merkez Bankası'nın kararı açıklama zamanlamasını daha uzun süre tartışacak, finansal sıkılaştırma dışında kimlerin ekmeğine yağ sürüldüğünü daha çok konuşacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA