Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Koalisyonun nitelik boyutu

Sandık aritmetiğinin imkân sunduğu koalisyon alternatiflerini tartışıp duruyoruz. Neticede ortada bir nicelik sorunu var. Seçmen tek parti demediğinden hükümet kurmak için niceliğin ön planda olması, anlaşılabilir. Fakat koalisyonun bir de nitelik boyutu var.
Önce yönteme dair birkaç not: Nicelik arayışında şayet seçim öncesi verilen vaatler sorun olacaksa, dert etmeyin. Tutulmadı diye küsmem ben. Varsın mazot 1.5 liraya indirilmesin. Asgari ücreti 1500 lira hatta 5 bin lira yapamadıysanız alınmam.
Ya da emekliye 2 maaş sözünü velev ki tutamadınız. Buna da üzülmem. Zira sağlam mazeretiniz var: "Efendim bizi tek başına iktidara getirmeniz şartıyla..." Ama Ak Parti'nin tek parti iken seçim meydanlarında verdiği sözler tutulmazsa, bunu dert ederim. Zira muhalefetin vaatleri hayal olsa da Ak Parti'nin paketleri, proje idi.
Nicelik odaklı tartışmada görünen o ki Ak Parti'yi dışarıda bırakacak kombinasyonların aritmetiği olsa da sürdürülebilirliği yoktur. Kurulacak koalisyonda Ak Parti'nin yanına kimin gelip "nicelik" sağlanacağı çözülünce yüzleşeceğimiz gerçek niteliğe dairdir.
Nitelikten kastım, 13 yıl önceki koalisyon tecrübemizden çıkaracağımız derslerin neler olduğudur. Ver 10 bin kadro al kararnameyi şantajıyla ortağına tuzak kuran yapı mı sergilenecek yoksa ülkenin büyümesine mi hizmet edilecek?
Efendim ilkelerime uymuyor diye mazeret üretenlere diyeceğim odur ki böylesi teviller kabul edilemez. Çünkü seçmenine, taraftarına mesaj vermek için söylemi abartırsan, iktidar olsan bile burada uzun süre kalamazsın.
Seçim meydanlarında seçmene "ilke" diye sunulanlar, müzakere sürecinde çözüm üretmeyen söyleme dönüşecekse, "ilkel" hale gelirsiniz. Oysa ekonominin sabrını zorlamadan anlaşmak, bunu yaparken de nicelik kadar koalisyon niteliğini hesaba katmak şarttır.
Koalisyon kimyadır. Yanıcı karakterdeki hidrojen ile yakıcı fıtrattaki oksijenin müzakeresinden hayatı temsil eden su çıkarma sanatıdır. Eğer ego asitleri imbik dışı bırakılmazsa işin suyu çıkar ve elinde kezzapla kala kalırsın.
Koalisyonda kimin kiminle nicelik oluşturacağını tartışırken hükümet etmenin niteliği gözden kaçırılmasın istedim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA