Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Tatili bol olanın üretimi kıt olur

Horozu bol köyün sabahı tez olur derler. Bayramı bol ulusun da üretimi az oluyor. Yılın neredeyse üçte ikisinde tatil yaparak, dünya ölçeğinde "fazla" üretemiyorsunuz.
Sanayi üretiminin son rakamları, bu tezi doğrular nitelikte... Köprü dediğimiz iki tatil arasını birleştirerek 9 günlük molalar oluşturmak, son 20 yılda neredeyse alışkanlık haline geldi. Bu alışkanlıkların faturası da üretimdeki gerileme olarak önümüze konuyor.
Kurban gibi 4 günlük tatil barındıran bayramda şayet ilk gün salıya geliyorsa, pazartesiyi idari izine saymak, moda haline getirildi. Uzun tatilleri ekonomi için iyi bulmayan biri olarak bu durumu kabul etmemekle birlikte anlayabiliyordum.
Fakat son örnekte ilk günü perşembe olan bayramdan önceki 3 günü idari izine saymak, ne kadar doğru bir yaklaşımdır? Tamam, tatilde yollar trafikten tıkanıyor turizm beldeleri doluyor ama ekonomi sadece turizm sektöründen ibaret değil ki...
Mesela sanayi? Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretiminde gözlerimiz hep %5'in üzerinde artışta iken tatil etkisiyle ilave üretimsizlik de neyin nesi? Nitekim sanayiciler gereğinden fazla uzatılmış bayram tatilini üzüntüyle karşıladı.
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan "Geçmişte çok eleştirilen ve tasvip edilmeyen bayram tatillerinin tüm haftayı kapsayacak şekilde uzatılması uygulamasının Kurban Bayramı vesilesiyle tekrar devreye alınmasını, biz sanayiciler üzüntüyle karşılıyoruz" diyor.
Bu karar her ne kadar kamu kurum ve kuruluşlarını kapsıyor olsa da planlama, bütçe zorlanması ve iş disiplinine uygun olmamanın yanı sıra sanayide üretim çarklarının yavaşlamasına ve reel ekonomide ciddi bir verimlilik kaybına yol açıyor.
Böylesi kritik kararlar alınırken sadece tatilseverlerin veya turizmcilerin değil, ülke ekonomisinin belkemiği sanayici, ihracatçı ve üreticinin de fikrinin alınması gerekir.
Yazının özeti başlıkta idi, yineleyelim: Tatili bol olan ülkenin üretimi kıt olur. Üretimi kıt ülkenin akıbeti de Yunanistan gibi olur...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA