Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Konut vizyonu

Afet riski taşıyan alanların dönüştürülmesinde büyük hedefi var Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye genelinde 20 yılda 6.5 milyon yapıyı dönüştürmeyi hedefliyoruz. Çirkin yapılanmaya hayır. Modern, insanca yaşayabileceğimiz yapılara, evet."
Gözleri var görmezlere, kulağı var duymazlara, dilleri var söylemezlere, açık ve net mesajdı bu. Zira hedef koymanın yanı sıra bu hedefi gerçekleştiren bir hükümet etme geleneğini ifade ediyor Erdoğan.
Bir yandan depremlerle yaşamak zorundaki ülkemizde konutların iyileştirilmesi, diğer yanda insan ömründe alınan en pahalı ve en uzun süreli yatırıma değer ve ekonomiye dinamizm getirecek, sektöre cesaret veren bir açıklama oldu.
Dün, konut sektöründe başka bir fırsat penceresini, Özak GYO'nun patronu Ahmet Akbalık'tan dinledik: "İnşaat sektörünü bir üst lige çıkarmak için yabancılara oturma izni verilmesi gerekir, bu sayede satışlar iki katına çıkar, dünyalının ikinci vatanı da Türkiye olur."
Eskiler "kem alât ile kemâlat olmaz" der. Kötü aletlerle mükemmeli yakalayamazsınız. Düşük nitelikli mal ve hizmet, yalnızca ihracatın konusu değildir. İnşaat gibi geleneksel alanlarda da nitelik odaklı üretim pekâlâ mümkün...
Cumhurbaşkanı'nın sözünü ettiği "çirkin yapılaşma" vasat hatta kötü üretimin ifadesi... Modern ve insanca yaşayabileceğimiz konutlar ise nitelikli üretimi tanımlıyor. Üstelik niteliği odaklarsanız hem daha fazla kazanır hem de daha kaliteli bir hayat yaşar, yaşatırsınız.
Geçenlerde Türkiye'deki ar-ge çalışmaları ve oluşturduğu üretim etkisine dair bir araştırmayı dinlemiştim. Hemen her rakam, niteliğin artması halinde daha fazla gelir, daha çok ciro ve daha ileri teknolojiye işaret ediyordu.
Şu anda fert başına 10 bin dolarlık milli gelir bariyerini aşacağımız zihin kırılma noktası tam da bu işte... İşini doğru dürüst yapanlar bir yana, diğerleri "Sıradışı olmak istiyor ama bunu sıradan işlerle başarabileceğini" sanıyor.
Dünyalının ikinci vatanı olabiliriz. Nitekim tarihimiz böyle öykülerle dolu. Konut sektörünü, daha kaliteli hayat tarzı üreten binalar üzerinden geliştirebiliriz. Bunu yapanlarımız da var. Ancak temel sorun, hâlâ sayıları çok olanların zihninde kaynak sorunu yoktur ve idrak sorunu vardır. Hele vizyonumuzu genişletip niteliği idrak edebilsek, Türkiye üst gelir grubunun üyesi oluverir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA