Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Artık değer üretmiyorsa

Uçmak isteyene gökyüzü limit... Uçamayana da yeryüzü zindan... Hükümetin gündemindeki reformların akıbetini, bunlara vereceğimiz toplumsal destek belirleyecek. En büyük destek, artık değer üretmeyen süreçleri ayıklamaktır.
Türkiye, yüksek gelir grubu ülkeler arasında yer alabilir mi? Tabii ki evet... Yeter ki bu tercihin gerekleri yapılsın... Bize gereken, sosyal hayattan ekonomiye dek her alanda zihin yapısını bu irtifaya ayarlamak aslında.
İnsan, kanatları kadar hafif, prangaları kadar ağırdır der şair. Yüksek irtifaya çıkacak isen, jet motorların gücü gereklidir ama safralarını atmadan bunu başaramazsın. Safralar, artık değer üretmeyen her şeydir. Bünyede ağırlık, işletmede hantallık, yüksek irtifa uçaklarında sorun oluşturur.
Ezberimiz, hantallık kelimesi ile kamuyu birlikte düşünmeye yöneliktir ama bu doğru değildir. Nice kamu kurumu biliyorum ki gösterdiği performans, özel sektörün gözde şirketlerinden iyi durumdadır. Tersi de doğrudur. Öylesi hantallaşmış firma var ki ben onlara "özel sektör KİT'leri" diyorum. Burada sorun, değer üretmeyen süreçleri fark edebilmek ve bunları ayıklamaktan geçiyor. Safralar dediğim, siyasetten ekonomiye her alanda artık değer üretmeyen kurumlardan, kavramların envanteridir. Parlamenter sistemin gömülü fren ve takozlarını teşhis etmek, bunların başında gelir.
Başkanlık sistemiyle öngörülen faydalardan biri de zaten karar süreçlerinde hız tümseği olduğunu kavradığımız yapıları dönüştürecek olmasıdır. Ülkenin büyüme rakamına vesayet kurumlarının karar verememesidir. Türk Telekom'un özelleştirme fiyatını Anayasa Mahkemesi'nin belirlememesidir.
Herkesin her kesimin safralar envanterini oluşturma gayreti olmalıdır. Yüksek gelir grubu ülke olacak isek atılası safraları öğrenmenin başka yolu yoktur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA