Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yatırım öpücükle olmaz

Merkez Bankası Başkanı'nın İstanbul Sanayi Odası Meclis toplantısından şahsen ben İSO Başkanı Erdal Bahçıvan'ın sürekli gündeme getirdiği "kalkınma bankacılığı" hakkında devrimci müjdeler bekliyordum.
Olmadı, Merkez'in sanayinin kalbine yaptığı hazırlıksız ziyaret, teşekkürle, temenniyle geçti.
FETÖ belasıyla mücadele eden Türkiye'ye yatırım gerek.
Sanayicinin faaliyet kârının üçte ikisini finansmana aktardığı iklimde, bu mümkün olamıyor. Merkez'in 15 Temmuz sonrası aldığı aksiyon, herkesin takdirini topladı. Biz de alkışladık ancak sanayici öpücükle yatırım yapamaz, kaynak oluşturmak şart.
Merkez Bankası, marttan bu yana 7 kez indirimle faizleri 2.5 puan düşürdü. Bu sürede kredi faizleri 1.8 puan inebildi.
Mevduat faizleri ise bankaların "n'aber faizi, nasıl gidiyor faizi" kampanyaları yüzünden ancak 1 puan gerileyebildi.
Böylesi bir ortamda Merkez'in, sanayiciye yatırım iklimi oluşturmak için faiz indirimi dışında enstrüman geliştirmesi gerekiyordu.
İSO buluşmasından, buna yönelik "Merkez Bankası çözümü" beklerken teknik sunumdan fazlasını göremedik.
Sanayicilerin taleplerini iletmekte çekimser kalması, başka bir gözlem.
Yalnızca Bahçıvan'ın "tüm bankalar faiz oranlarını indirsin" çağrısı oldu ancak Merkez tedbir geliştirmedikçe bankaların zaten buna ne niyeti var, ne de yapılanmaları izin veriyor.
Bu yüzdendir ki kalkınma bankacılığı, Merkez'in Türkiye'nin büyümesine, sanayinin kalbine taşıyacağı can suyu olabilir diyoruz. Paranın patronu Merkez'in elindeki tek araç, faiz oranı değil.
Merkez Bankası, geliştireceği onlarca enstrüman ve atacağı yığınca cesur adım ile sanayiciyi yatırıma yönlendirecek zemini oluşturmalıdır.
Merkez, 14 Temmuz sonrasında piyasaya verdiği heyecanı, yatırımcıyı şevke getirmek için sürdürmelidir. Yatırım öpücükle olmuyor zira...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA