Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Ahtapotun kan dolaşım sistemi

Paranın ardında bıraktığı iz, bilgi teknolojileri yardımıyla en güçlü delil haline gelebiliyor. Bilişimden de önce Alkapon gibi mafya liderlerinin para izinden enselenebildiği düşünülürse, FETÖ çetesinin iç ve dış temizliğinde en kullanışlı yöntemlerin bu alanda geliştirileceği kesin.
Bugün 42 imam kuryenin 3.5 milyar $'lık para transferi açığa çıkarıldı. İngiltere'den Nijerya'ya, Sudan'dan Malta'ya dek bu hain kan dolaşım sistemi üzerinden şimdiye dek yurtdışına çıkarılan miktarın 20 milyar $'ı bulduğu hesaplanıyor.
Burada izi sürülürken dikkat edilmesi gerekenin, Türkiye'den dışarıya çıkan para olduğunu düşünüyorum. Ahtapotun kollarını budarken en güçlü kolu finans teşkil ediyorsa, FETÖ'cü ayıklamasında çok hızlı yol alınabilecek.
17-25 Aralık öncesi radar dışı tutulsa da bu tarihten beri yapılan işlemlerde doğrudan FETÖ'ye transferler, "ayıklama kriteri" olacaktır. Bu yüzden sadece sanal dünya ve finans ağları üzerinden değil, fiziki para transferleri de gündeme gelecek.
Örneğin milyonlarca doları kendine bağlı bir havayolu şirketinin uçaklarıyla transfer ettiği bilgisi henüz, bu şirketin yönetimine uzanmadı. Ancak MASAK'ın gayretleri ve titiz çalışması sayesinde gizlenmiş FETÖ'cü holding patronları etrafındaki çemberin daraldığı da ortada...
Bilişim sayesinde vergi kaçak ve kayıplarını izleme ve yakalamada gösterdiğimiz başarı, Maliye'de yığınca uzmanlık oluşmasını sağladı. Belki bu süreçte FETÖ ahtapotunun kan dolaşım sistemini analiz etmede bu uzmanlıklardan yardım alınabilir.
Sonuçta söz konusu olan para transferi ve ticari işlemlerin ardında bıraktığı elektronik izler ise bunları anlamlandırma, delil haline getirme ve karar vericilere "adil yöntemler" oluşturma yönünde seçenek sunulabilir.
THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'nın, yabancı gazetecilere "aslında Türkiye'de neler olduğunu" anlatmasının, diğer yetkin yöneticilere örnek olması gerekir. Buna biz kamu diplomasisi diyoruz.
Gerekliydi ama yeterli olması için özel sektörün de Aycı'nın gerçekleştirdiği türden etkinlikler ile kendi eko sisteminde, Türkiye'ye yönelik algı operasyonlarına karşı durması şart. Aksi halde ahtapotun kan dolaşımını bilsek dahi, bunun yurtdışı desteğini kesmek adına yabancılara yönelik algı temizliği yapılmamış olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA