Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kamu ile özel sektör işbirliği yaptığında

Toplamda 41 bin yataklı 30 milyar liralık 29 proje... Başarının sırrı iyi düşünülmüş ve doğru uygulanmış, "Kamu Özel İşbirliği" modelinden geliyor.
Tıpkı Yap-İşlet-Devret modelini kendimize has yorumla, yığınca mega projede başarıyla uyguladığımız gibi, kamu özel sektör işbirliği de semeresini vermeye başladı.
Devletin her işi kendi başına yaptığı zamanlar geride kaldı.
Ekonomide devletin ağırlığını azaltmak gereği ortaya çıkınca özelleştirme baş tacı edildi.
Başarılı olundu da... Ancak yeni dönem, ne kamu ne de özel sektörün tek başına davranamayacağı kadar karmaşık ve rekabetçi hal alınca, kamu özel işbirliği konuşulur oldu.
Batı dünyası PPP (Public Private Partnership) örneklerini geliştire dursun, Türkiye'nin bu yeni ve farklı alanı iş modellerine katması uzun sürmedi. Bundan 10 yıl önce hastaların sedye üzerinde koridorlarda yattığı, kapı kapı yatak arandığı dönemdeki sağlık sektörünün içinde bulunduğu çaresizlik, PPP modeli için biçilmiş kaftan oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde millete verdiği bir söz vardı: "Benim vatandaşımı hastanenin kapısından çevirenin alnını karışlarım." Bu, sözde kalan bir vaat olmaktan çıktı, kısa sürede sağlık sistemi iyileştirilmekle kalmadı, sağlık sektörü, sağlık turizmi gibi yeni kavramlarımız yeşerdi. Bugün sağlık sektörü, PPP modeliyle farklı ufukları zorluyor. Özel sektör ile kamunun işbirliği, büyük projeler için ilham kaynağı oluşturuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin yatırımlarda kamu -özel sektör işbirliğini en başarılı uygulayan ülke olduğunu vurguluyor:
"Bütün bu havalimanlarımızı bunlarla yaptık. İşte bu anlayış olmasaydı, biz 26-27 havaalanını yapamazdık. Bunlar bu şekilde gerçekleşti." 2015 verilerine göre, küresel düzeyde, kamu özel sektör işbirliği yatırımlarının %40'ının Türkiye'de gerçekleşmesine dikkat çekiyorum. Bu dönemde "nazlanan" bazı bankalar olunca devreye bizzat Erdoğan'ın girmesiyle 3'üncü havalimanımız da hayat bulmaya başladı.
Kamu -Özel İşbirliği, birlikte çalışınca neler başarabileceğimizin kanıtı adeta... Bu model bir de bizim irili ufaklı KOBİ'lerimize ilham verse, model olsa diyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA