Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Rehavet Kurumu

Başlıkta hata filan yok. Kastettiğim, Rekabet Kurumu. Varlığına dair bir sorunum yok. Ancak varlık sebebini icra ederken takındığı rehavete dair söyleyeceklerim var.
Son zamanlarda Rekabet Kurumu'ndan onay sürecinde inanılmaz yavaşlama gözleniyor. İhanet demeye dilim varmıyor ama rehavet olduğu aşikâr.
Fabrika arazisi rantiyesine, Başbakan'ın da şikâyet ettiği mevzuat üzerinden hayatı zorlaştıran bürokrasiye sözü geçmeyen Rekabet Kurumu adeta kendisinden onay almak zorundaki yatırımcıya "bas git" dercesine yatırım hevesini kırmaktadır.
Oysa kurum olarak misyonu rekabet ortamının sağlanması, koruması ve geliştirilmesidir.
Rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları, hâkim durumun kötüye kullanılmasını ve rekabeti önemli ölçüde azaltacak birleşme ve devralmaları önlemek üzere piyasaları izlemek, düzenlemek ve denetlemek, rekabet kültürünü yaygınlaştırmak...
20 yıldır hayatımızdaki bu kurum rekabeti düzenlemek adına ne yaptı derseniz, ceza ve soruşturmalar dışında dişe dokunur başarı hatırlamayabilirsiniz. Fakat ülkeyi daha rekabetçi hale getirme noktasından bakınca rehavet kurumu haline geldiğini görürsünüz.
Yetmiyor, özellikle ülkeye yabancı sermaye ve ileri teknoloji girişinde, "rekabeti düzenlemek adına" sütre gibi davrandığına tanık olursunuz. Hangi ülke, dışarıdan gelecek ileri teknolojiye sorun çıkarır? Elbette ki rekabeti yıkıcı unsurlara karşı ülke ekonomisini korumak için, piyasadaki rekabeti azaltıcı girişimlere engel olunacaktır.
Fakat bunu yaparken gereğinden fazla ince eleyip sık dokursan, o yabancı yatırım, kendisine daha az sorun çıkaran ülkeye gidecektir. Nitekim gidiyor da...
Soru şudur: Rekabet şartlarını oluşturuyorum diye yatırımı, girişimi, ülkeye hayrı dokunacak düzenlemeyi engellemeye kalkarsan belki işini yapmış(!) olursun ama ülkenin yarınını ipotek altına alırsın.
Oysa kurumdan beklenen rehavetten çıkıp, rekabet edecek iktisadi birimlerin, yatırımcıların, yabancı sermayenin ülkeye akışını hızlandırmasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA