Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bir kıvılcım mesafesindeki ihtişam ve sefalet

Davos geçen yıl da küresel gelir dağılımını tartışıyordu. Bu yıl da gündem aynı... Aradan geçen 1 yıl içinde bu alanda kayda değer hiçbir gelişme olmadığı gibi, ihtişam ile sefaletin arasındaki uçurum daha da açıldı.
Şimdiki gündem 255 trilyon dolarlık dünya servetinin yarısını elinde tutan %1'lik ihtişamın, diğer yarıyı bölüşmek zorunda olan 7 milyarın öfkesinden nasıl korunacağı... Neticede Davos, %1'in temsilcilerinin ağır bastığı bir organizasyon.
Güvenliğin, özgürlükçü politikaların önüne geçmesi, tesadüf değil.
%1'lik ihtişam, teknolojinin ve elindeki silah gücünün yardımıyla kendisini %99'dan koruyabileceğini sanıyor.
Komşusu açken uyumak mümkün mü? Tarih "değil" diyor. %'lik ihtişam, kendini korumak için 4.5 metrelik duvarı tamamlamadan önce %99'un içindeki aç insan, çoktan 5.5 metrelik merdiveni o duvara dayamış oluyor.
Düne kadar fakirliğin coğrafyası vardı. Misal Londra'da zengin, Somali'de fakir olabiliyordunuz. Ancak şimdi ihtişam ve sefalet bir kıvılcım mesafesinde duruyor bir diğerine...
Londra'ya gitmeye gerek yok.
Levent'teki Kanyon AVM'nin arka kapısı fert başına 3000 $'a bakarken ana girişi 20.000 $'a bakıyor. G20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünya mesajını hatırlıyorum; eşitsizliğin toplumsal barışa muhtemel etkilerini hatırlatıyordu.
Tarihe bakın... Göreceğiniz, kaynakların eşit dağılmadığı zamanlarda savaşların sahne aldığıdır. Bugün gezegen savaş bulutları topluyor. Dünün ideolojik çatışma ekseninde şimdi, açlar- toklar ayırtı var.
Hele ki eşitsizliği siz "%1'e yarısı, %99'a diğer yarısı" diye paylaştırmışsanız, ufuklar huzur sunmaz size... Necip Fazıl'ın dediği gibi; "bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa..." Türkiye, yalnızca kendi içindeki eşitsizliği giderme yönünde değil aynı zamanda küresel, bölgesel eşitsizlikleri azaltmak için attığı adımlar, yaptığı yardımlarla dünyanın dikkatinde...
Davos'ta bir önceki yıl "havanda su dövenler" bu yıl, havanda dövdükleri suyu "elekle taşıyacak" gibi geliyor bana...
Sonuçta, gelir adaletini dışarıda bırakan hiçbir sistem, sürdürülebilir olmamıştır, olmayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA