Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

1 dolarlık çeliği 1000 dolara satmak

Mümkün mü? Tıpkı geçmişteki eğer o çeliğe su verip keskin kılıç yapanlar gibi katma değer sağlayabiliyorsan, pekâlâ mümkün... Misal Samsun'da cerrahi alet üreticisi Ahmet Bahadır gibi...
5 yıl önce firmayı ziyaret ettiğimde, sadece ameliyat makası kataloğunda 1000'den fazla çeşit görünce, hayret etmiştim. Hammaddesi çeliği alıp 35 yılda 35 kat değerli kılarak ürettikleri cerrahi aletleri dünyaya satıyorlar.
Ahmet Bahadır, medikal sektör raporu hazırlayıp, bu alanda Türkiye'nin mukayeseli üstünlüğüne dikkat çekiyor; "bölgede 40-45 firma tıbbi malzeme üretiyor ve orta-yüksek teknoloji ile çalışıyoruz."
Medikal üretimin %60'ı ihraç ediliyor ancak %90 ithalata bağımlı haldeyiz. Türkiye'nin ortalama ihraç malı kilogram fiyatı 1.5 dolar iken bu endüstri dalında 1000 doları aşan ihracat katma değeri söz konusu...
Sektörün pazar büyüklüğü 7.5 milyar $ ve bizlerin tıbbi cihaz üretme kabiliyeti var olmasına rağmen, bu kaynağı yabancı firmalara hediye ediyoruz. Yerli kabiliyetin desteklenmesi halince cari açığa katkı yanı sıra sektör büyüyecek.
Bu alanda yarışta olduğumuz Almanya, İngiltere gibi ülkeler, kendi sektörlerine olağanüstü destek sağlarken bizdeki sorun böyle bir kabiliyetimizin farkında dahi olmayışımızdır.
5 yıl önce bu tesislerin varlığına işaret ederken sanmıştım ki kısa zamanda bu alanda dünya devleri arasına kendi firmalarımızı sokabileceğiz. Ancak ne bankaların ne yatırımcıların ne de de işleri kolaylaştırmak yerine yokuşa süren bürokratların umurunda böylesi mucize kabiliyetlerimiz...
Yerim bitti sorularım bitmedi ama son sorum şu olsun: 1 dolarlık çelikten 1000 dolarlık tıbbi alet yapabilenimizi neden bilmez, bulmaz ve yüceltmeyiz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA