Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Beyin cazibe merkezi

İngiltere'de her gün 400 nitelikli insan, ülkesini terk ediyor. Almanya'da yılda 860 bin, ABD'de 400 bin "akıl" yurtdışına kaçıyor. Gidilen yerlere bakıyoruz, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler... Oysa çok değil yarım asır önce Almanya'ya beyinlerimizi kaptırdığımız yetmiyor gibi, milyonlarca pazularımızı davul zurna ile yollamıştık.
Uzay yarışında aya insanlı sefer düzenleyen ABD Rusya'yı geride bırakınca bir Rus yazarın yorumunu hatırlıyorum: "Onlar bizi geçtiler çünkü onların Almanları bizden daha fazlaydı." Alman dediklerinden biri, V5 roketini tasarlayan efsanevi Wernher von Braun idi.
Bugün Türkiye 200'e yaklaşan üniversitesi, Avrupalı ve Amerikalıyı daha uzun yaşatan iklimi, faunası, florası, 5 mevsim, 7 iklimi, havası ve suyu ile nitelikli beyinleri çekebilecek imkânlara sahip.
Cari açığın döviz faiz ikileminden daha derin olduğunu biliyoruz ve buna "akıl açığı" diyoruz. Türkiye'nin daha nitelikli üretim için daha nitelikli beyinlere ihtiyacı var. Üniversite kurmak yetmiyor, buraları "kendi ülkesinde mutsuz" İngiliz, Alman, Rus, ABD'li ve diğer ülkelerdeki nitelikli beyinlerle desteklemek gerekiyor.
Bu sayede bizim yurtdışındaki nitelikli beyinlerimize de "yeşerme ortamı" sağlamış ve tersine beyin göçünü ülke kalkınmasına hizmet eder durumda yönetmiş oluruz.
Daha geç olmadan üniversitelerimizi YOK etmeden, 1980 İhtilal artığı YÖK'ten kurtulmak şart oldu. Hocaları, 675 memuriyetinden kurtarıp Ar-Ge bütçesine bağlasak, ücretleri 3'e katlayıp cahil profesörleri temizlesek ve okullarımızı "akıl cazibe merkezleri" haline getirsek, fena mı olur...
Unutulmasın ki Kanuni, Sokullu, Sinan, Baki'yi kendisi arayıp buldu ancak Likardo Usta (Leonardo da Vinci) Sultan Beyazıt'a CV gönderendi. Zira Osmanlı o dönemde beyin cazibe merkezi idi.
İngilizler "aklını" kaçırıyorsa, biz de akla davetiye çıkarıp, yakalayıverelim. Bize de lazım zira... Önerim, beyin cazibe merkezlerinin milli politika olmasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA