Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Mimari projenin kilosu kaç dolar?

Üç tarafı deniz, dört tarafı sorunla çevrili coğrafyamızda, şu zamanda ihracatın yeniden ivmeleniyor olması, Türkiye'nin yarınına dair iyi haber... Hele ki aylık 13,6, 3 aylık 37 ve 12 aylıkta 144,9 milyar dolarlık ihraç rakamları, dış ticaretin bu yılın büyümesine yüksek katkı vereceğini gösteriyor.
Her ihraç rakamı açıklandığında benim ilgi odağım; cirodan ziyade kilogram fiyatı olmuştur. Neticede 1.2 $'a gerileyen bu değeri, rakiplerimizin 4$ düzeyine çıkarma hedefimiz var. Bunun da yolu, katma değerli ihracattan geçiyor.
Katma değerli ihracat deyince akla sadece ileri teknoloji ürünleri, uydu, elektronik, savunma (kilogram değerinde 31$'ı yakaladık), robot, ilaç filan gelmesin. Misal beyin ihracatı... Nasıl yani? Fikir gibi... Tasarım gibi...
Cannes'daki emlak fuarı MIPIM'den 2 örnek; Tabanlıoğlu Mimarlık'ın ortağı Murat Tabanlıoğlu ve Madison Equities'in sahibi Robert Gladstone ile bir araya gelmiştik. Gladstone, geçen yıl Tabanlıoğlu Mimarlık'ın davetiyle Türkiye'ye gelmiş. İstanbul'da farklı projeleri gezmiş. New York'taki 18E59th Street Residences'ın mimari tasarımını Tabanlıoğlu'nun yapmasını istemiş.
Murat bey; "Biz, yatırım yapmak için yurtdışına para, kaynak götürmüyoruz. Beynimizi satıyoruz. Yurtdışındaki projelerde öncelikle Türkiye'deki ürünlerin, markaların yer almasına özen gösteriyoruz" diyor.
Diğer bir örnek; stant turu yaparken karşılaştığımız Efekta'nın patronu mimar Kayhan Çakanel'den... Kahramanmaraş'ın kentsel dönüşüm tasarımı yanı sıra Çengelköy'deki "Üsküdar Mahallesi" örneğinin sunumunu yapıyor.
Ancak daha da ilginç olan; Çankırı'da Bilim ve Düşünce Müzesi, Gaziantep Kahramanlık Savunması ve Panorama Müzesi, Denizli Müzesi, Konya Müzesi, Manisa Müzesi'nin tasarımlarına imza atması. Geçen yıl gezdiğim Şanlıurfa Şehir Müzesi ise bana göre geleceğin müzeciliğinin bugünden gerçeğe bürünmesi...
Ben yakın gelecekte müze mimarlarımızdan gökdelen tasarımcılarımıza dek farklı ihraç değerlerimizin, TİM'in aylık verileri içinde ayrıca değerlendirileceğine inanıyorum.
Peki, bir müze tasarımı veya gökdelen mimarisinin kilogram fiyatı ne ola ki? Tam da bu ve benzeri nitelik sıçramalarıyla kilogram fiyatımızın 4$'ı aşabileceğini söylüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA