Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Exim’in sermaye hedefi 10 milyar

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Londra'da Japon Mizuho Bank liderliğindeki 23 bankayla 640 milyon dolarlık sendikasyon kredisine imza attıktan sonra soruları yanıtladı. Yıldırım, kaynağın yüzde 73'ünün Merkez Bankası reeskontlarından, yüzde 7'sinin kendi öz sermayelerinden, yüzde 20'sinin de muhtelif borçlanma- lardan oluştuğunu söyledi. Bankanın öz sermayesinin 5.4 milyar lira olduğunu belirten Yıldırım, "Kaynağımızın yüzde 73'nün vadesi sekiz aylık. Kalanı bir yıla doğru uzar. Kayıtlı sermayemizi 10 milyar liraya çıkarma konusunda karar aldık. Bu hafta Çin Kalkınma Bankası'yla 200 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalayacağız. Borçlanmalarımızın vadesi genelde 1 yıl da olsa, çevirdikçe ihracatçıya, döviz kazandırıcı faaliyeti olanlara daha uzun vadeli kredi verebiliyoruz. Bu yılın haziran ayında Societe Generale'den 3 yıl vadeli 200 milyon dolar kredi sağladık" şeklinde konuştu.

SIZMAYI ENGELLİYORUZ
Kısa vadeli talepleri kendi kaynaklarından karşıladıklarını da söyleyen Yıldırım, "Uzun vadeli talepler için borçlanmalardan sağlanan kaynakları kullanıyoruz. Bankacılık sektöründe dolar kredisine uygulanan oran, libor artı 5-5.5 dolayında. Bizde libor artı 2-2.5 düzeyinde. Düşük faizli kredi için araya kaynak yapmak isteyenler oluyor. Yani, bizden kredi kullanma hakkı olmamasına rağmen aradan sızmaya çalışanlar görüyoruz. Bunları ayıklıyoruz" dedi.


Adnan Yıldırım (solda), piyasada "Exim simsarları" olduğu uyarısında bulunarak, "Gerçek danışmanlık şirketlerine lafımız yok. Yalnız piyasada, "Eximbank'la işinizi biz çözeriz" diye dolaşan simsarlar olduğunu duyuyoruz. Eximbank'a gelmek için bunların tuzağına düşülmesin" dedi.

KREDİLERİN %41'İ EXİMBANK'TAN
İhracat kredilerinin yüzde 41.6'sını Türk Eximbank'ın karşıladığını bildiren Yıldırım şöyle konuştu: "Bu yıl 25.4 milyar dolar ihracat kredisi kullandıracağız. Türkiye'nin en büyük alacak sigortası şirketi konumundayız. İlk 6 ayda ihracatçımıza sağladığımız finansman desteği yüzde 15 büyüdü ve 18.7 milyar dolar oldu. Sigortalanan sevkiyat tutarı da 7 milyar doları buldu. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 arttı. Bankacılık sektöründe TL kredi faizleri yüzde 20-21'i bulurken bizde yüzde 6-6.5 düzeyinde kalıyor. Bunu bilenler sürekli TL kredisi talep ediyorlar. TL kredileri 5.4 milyar liralık öz sermayemize dayalı kullandırabiliyoruz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA