Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Üretim Bakanlığı

Ahmet Eşref Fakıbaba, başında olduğu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın adının "Üretim Bakanlığı" olarak değiştirilmesini öneriyor. Gerekçesi, tarımda üreteceğiz, ihraç edeceğiz ki insanlar zenginleşsin.
Son derece yerinde bir öneri... Zira millet olarak üretimi neredeyse unuttuk. Bu yaz yaylaya kasabadan süt götürdüm. Köy bakkalı, şehirden yumurta sipariş ediyor, Romanya'dan sığır ithal ediyor, samanını da Bulgaristan'dan getirtiyoruz. Peki, biz ne yapıyoruz? Tüketiyoruz... Hem de doludizgin... Akıllı telefon dahi cari açık kalemi oldu, geçen yıl 16 milyon telefona 6.5 milyar ödedik. Üstelik yerlisi varken, daha ucuzu ve kalitelisi varken...
Bir başka örnek sanayiden... Ekonomide sanayinin payı %13'e geriledi. Sanayi "bir şeyden çok üretmek" demektir ve ülkenin istikrar garantilerinin başında gelir. Bugün gördüğüm, sanayici ruhunun gerilediğidir.
Misal mi? Üçüncü kuşak sanayicilerin çoğu, fabrikayı kapatıp arazisine AVM dikmek için babasının ölümünü beklemektedir. Bu ülkenin bekasının garantisi olan sanayicilerimizi özenle ayrı tutarak diyorum ki, yeni sanayici yetişmiyor.
Bana göre acilen, üretim kavramını baş tacı etmeliyiz. Siyasal liderlikten kamuoyu oluşturmaya dek her yöntemi kullanarak üretimi tetikleyecek ruhu oluşturmalıyız.
Özel sektörün KİT'leştiği, tarımın yüceltilmediği, üretmeyenin beslendiği, çalışmayana para ödendiği ortamda, her birimiz geçici olarak balo havasında yaşıyor olabiliriz.
Ancak unutmamalı ki 2000 yılında benzer durum oluşmuş, balo bitince ertesi yıl faturayı ödemek için evdeki gümüşleri satmak zorunda kalmıştık. 15 yıldır ekonomini geldiği düzeyde, böylesi tehlike bizi bulmaz diyenlere hatırlatırım ki üretmezseniz, günün sonunda fatura kesilir.
Okullar açılıyor, eğitim başlıyor; okullar dâhil, camideki hutbeler dâhil, kamu spotları dâhil, elimizdeki bütün imkânları kullanarak üretime dikkat çekmeli ve bunu bir devlet politikası olarak benimsemeliyiz.
Bu açıdan Fakıbaba'nın "Üretim Bakanlığı" önerisini destekliyor, ülke çapında üretim farkındalığını artırmak için herkesi, her kesimi seferberliğe çağırıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA