Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Dijital lanetle nasıl baş ederiz?

Eğer bir kez telefonunuzu veya adres bilgilerinizi birilerine kaptırmışsanız, dijital lanetin pençesine düşmüşsünüz demektir. Kredi kartını iptal edemeyenler, cep telefonu, reklam panosuna dönenler, müşteriye sadakat adı altında her an mesaj ve çağrı ile taciz edilenler, elektronik postası, dijital teröristlerce kirletilenler, yeni dünyanın yeni mağdurlarını oluşturuyor.
Bir banka işlemi neticesinde ele geçirdikleri telefon numaranız veya e-posta adresiniz, lanet sürecini tetiklemiş oluyor. Bir mağazadasınız.
Kasadaki bayan gayet yumuşak bir ses tonu ile sizden "faturaya yazacağım telefon?" bilgisi rica ediyor. İşte siz de artık lanetliler ordusuna dâhil edildiniz.
İşin en dramatik örneği, "alış veriş kartı" veya "marka sadakati" programları çerçevesinde doldurduğunuz formlarla oluşanlardır. Adres bilgileriniz, yalnızca cep veya e-posta değil aynı zamanda oturduğunuz ev, çalıştığınız işyeri ile de Dijital Lanet'in kapsama alanına girdiniz demektir.
Hele ki kredi kartınız var ise bu lanetin size sürgit ekonomik kayıpları da sistematize etmesi, kaçınılmaz hale gelmektedir. Bir kez terörize edilmeye görün; cebinizi kapasanız, kredi kartınızı kesip atsanız ve e-postanızı iptal etseniz dahi eviniz ve işyerinizde, broşür, mektup veya benzeri şeylerle taciz edilmeniz kaçınılmaz hale gelmektedir.
Peki, ne yapacağız? Öncelikle tıpkı "koruyucu hekimlikte" olduğu gibi, alışverişlerde veya orada burada bizden telefon isteyenlere ASLA telefon numaramızı vermeyeceğiz.
Yetmedi, e-posta talepleriyle işlemleri sonuçlandıran internet sitelerine karşı, her an çöpe atabileceğimiz e-postaları vermekle yetineceğiz.
Bazıları "eğer bir daha posta almak istemiyorsanız, tıklayın" diyen üçkâğıtçı sitelere itibar etmeyeceğiz.
Daha da önemlisi, "şikâyetlerinizi buraya yazın" diyen firmalara tepkilerimizi yansıtacak ve size cevaben geri dönmeyenleri teşhir edeceğiz.
Yetmedi; bir de bu dijital lanetin yüzsüzlerini teşhir etmek için yeni oluşumlara ihtiyacımız olacak.
Özellikle cep telefonu üzerinden hayatımızı zorlaştıranları teşhir edecek siteler kurmamız gerekiyor. Bunu sanal dünyanın ve medyanın vizyoner girişimcisi gençlerimiz yapar diye düşünüyorum.
Dijital lanetin teröristleri ister eski sevgili, ister ünlü ve saygın(!) bir marka veya kredi kartımı iptal etmek istediğimde asla ulaşamadığım bankam(!) olsun, fark etmez.
Bu lanete karşı tedbir geliştirmek için yasa koyucuları ve gönüllüleri, mücadeleye çağırıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA