Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Savunma Sanayii bölgesel barış için şart

Bundan 25 yıl öncesi Körfez Savaşı'nı hatırlıyorum. Rahmetli Turgut Özal, ABD'nin Irak operasyonlarına katılma kararını şöyle gerekçelendiriyordu:
"1 koyup 3 alacağız." Ancak tecelli böyle olmadı. Bırakın 1 koyup 3 almayı, amorti bile çıkmadı bize. Hatta borudaki petrol dahi çürüdü. Petrol çürür mü? Anlatmak istediğim, bu süreçten kazançlı çıkamamıştık.
Ben bunu 2 sebebe bağlıyorum; o dönemde 1-ekonomimiz zayıftı, 2- savunma sanayimiz yoktu. Bu defa bölge yine kaynıyor ve Türkiye Astana süreciyle sağlanan mutabakat çerçevesinde İdlib Çatışmasızlık Bölgesi içinde baş aktör mertebesinde rol sahibi.
Fakat bu defa durum farklı... Hem ekonomi güçlü hem de güçlü savunma sanayimiz var. Güvenliğini, sınırda değil, sınırın 1 karış dışında sağlama stratejimiz, Fırat Kalkanı operasyonlarıyla sonuç verince, Türkiye'nin bölgede artan ağırlığı bugün bize, bölgesel barışı koruma sorumluluğunu da vermiş durumda.
Dikkat edilmesi gereken, İdlib Çatışmasızlık Bölgesi'ndeki milyonların can güvenliğini korurken ekonomiyi de savunma sanayiini de güçlü tutabilmektir. Ekonomide alınan tedbirler, bütçe disiplini için ilave adımlar atıla dursun, sözü getirmek istediğim alan savunma sanayiidir.
Kötü müttefik bizi mal sahibi yaptı ve ambargolardan bunalan Türkiye kendi savunma envanterini üretmeye başladı. Önce silahsız sonra silahlı insansız hava araçlarındaki atılım, baş belamız PKK ve diğer şer ittifaklarıyla mücadelede rüştünü ispatladı.
Benzer gayreti, S-400'ün temsil ettiği roket alanında gösteriyoruz. Uzaya uydu yapmanın yanı sıra bu uyduyu yörüngeye taşıyacak teknoloji kültürünü yeşertiyoruz. Kendi savaş uçağımız, helikopter, denizaltı ve muhribimiz üretim sürecinde.
Ancak temel bir soruna işaret etmek zorundayım. O da bölge barışı için artan önemimiz gösteriyor ki savunma sanayiinde orta ve uzun vadeli strateji geliştirmemiz şarttır. Gelişen tehditlere karşı refleks halinde adım atıyor, bunda şükür ki başarılı da oluyoruz.
Fakat alınacak daha çok uzun yol var ve kamu ile özel sektörün işbirliği içinde, orta-uzun vadeli savunma sanayii stratejisi oluşturmalıyız. Biliyorum bu alanda strateji belgelerimiz mevcut. Ancak yeterli değildir.
Robotların askerlerin yerine ikame edileceği, lazer toplarının alçak yörünge uydularıyla pozisyonlanacağı, uzay teknolojilerini savunma alanına uygulayacak kurumların oluşturulacağı dönemden söz ediyorum. Bölgesel barışın bânisi ve koruyucusu olarak buna mecburuz zaten.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA