Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Tren gelir hoş gelir

5 yıl önce rüyaydı, dün hayata geçti biz de buna tanıklık ettik. Bakü- Tiflis- Kars Demiryolu Hattı'nın ilk treni, 5 metre önümde "tiren düdüğü" ile yola çıktı bile... Sadece yük değil, insan ve bilgi taşıyarak... Siyaseten barış, güvenlik, istikrar ve sosyal olarak refah getirerek...
Bundan çeyrek asır önce dünya gelirinin üçte ikisini, Atlantik etrafındaki ülkeler üretiyordu. NATO ile korunan AB ile bütünleşen yapı bugün gelirin yarısına hükmediyor ve çeyrek asır sonra üçte ikilik ekonomik hegemonya, Pasifik etrafındaki ülkelere geçiyor.
Türkiye, İbni Haldun'un "coğrafya kaderdir" dediği noktada bu güç kayması koridorunun ortasında yer alıyor. Kuşak-Yol; (One Belt One Road) Projesi, 21 ülkeyi doğrudan, 58 ülkeyi dolaylı fakat bütün dünyayı derinden etkileyecek projedir ve Türkiye, en kritik halkayı, orta koridoru elinde tutuyor.
Aslında bizler, Boğaz'ı üstten 3, alttan 3 kez geçerek, Çanakkale Köprüsü'nün temelini de atarak işe başladık bile. Marmaray da Avrasya Tüneli de aslında Bakü- Tiflis- Kars Demiryolu uzantısı... Dünkü tören, bu yeni ve cesur dünyada, geleceğe doğru attığımız adımın nişanesi aslında...
Önümden akıp giden trenin ilk seferi, Kuşak Yol'un orta koridoruna dair son derece büyük anlam taşıyor. 1 milyon yolcu, 6.5 milyon ton yük bu hattan akarken maliyetler düşecek, süreler kısalacak, yeni zenginlik alanları doğacak.
Üstelik bu daha başlangıç, 2034'te yolcu sayısı 3 milyona, yük kapasitesi 17 milyon tona yükselecek. Londra'dan Çin'e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurduğumuzun ilanı ve bölgesel güç birliğinin oluştuğunu anlatıyor dünyaya.
Azerbaycan'ın Alat limanıyla da yalnızca 3 ülkeyi değil tüm Orta Asya cumhuriyetlerini, Batı ulaştırma güzergâhlarına bağlayıverdik. Yetmedi, TürkmenistanTürkmenbaşı Limanı üzerinden, Kazakistan'ı da Aktau Limanı üzerinden Avrupa'ya bağlıyoruz.
Yarın İstanbul'da Türkiye İhracat Haftası başlıyor. TİM'in 70 bin ihracatçısı yanı sıra binlerce sanayici ve işadamımızın bu platformlardaki tartışma konularının içine, dünkü tarihi açılışı katmaları gerekir. Zira tren yola çıkmıştır. Tren gelir hoş gelir... Bize zenginlik getirmekle kalmaz bizi de yeni zenginlik alanlarına taşır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA