Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Eski köye yeni adet getireni töre yapmasak

Eskiden bilişim etkinlikleri haftası iple çekilir, fuar alanı binlerce ziyaretçiyle dolar, taşardı. Şimdi aynı coşkuyu, inovasyon alanında yaşıyoruz.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 2012'den beri düzenlediği İnovasyon Haftası, bu yıl "girişimciliği" de bünyesine kattı.
Çokda iyi yaptı.
İnovasyon kültürünü bütün yurda yayma misyonu, sonraki aşamada yenilikçi girişimcileri şart koşuyordu zaten. Şimdi TİM'in bu organizasyon kabiliyeti, yeni nesil girişimcilerden gelecek üretim değerini ekonomiye katmak olacak.
Peki, her şey böylesine yolunda mı gidiyor dersiniz?
Burada TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin dün salondaki binlerce gence hitap cümlesini alıp, devamında yıllara dayalı gözlemlerimi dillendireceğim.
"İnovasyon ve girişimcilikle ilgili sizlerden beklentimiz net: Eski köye yeni adet getirmenizi istiyoruz. İhtiyacımız olan tek şey, hayal gücü." Yerinde bir mesaj, eski köye yeni adet getirmek zaten inovasyonun bizim dildeki karşılığına denk düşen deyim. "Bir gencimizi dahi farklı düşünmeye yönlendirebilirsek hedefimize daha çok yaklaşacağız" diyor Büyükekşi.
Gözlemim şudur ki 6 yılda inovasyon ve benzeri etkinliklerle değil "bir", binlerce gencimizi yeniliğe sevk etmişiz. Ancak yenilik üretmedeki becerimizi ne yazık ki bu yeniliği iş fikrine, endüstriye dönüştürmede yeterli olamamışız.
Bana göre TİM farkındalık oluşturmak ve destek oluşturma gayretini sergilemiş, başarısını ispat etmiştir.
Fakat diğer kurumlarımız inovasyon yarışına aynı coşkuya katılamamıştır.
Misal bilim adına ne varsa torbaya atarcasına yığdığımız TÜBİTAK, misal varlık sebebi girişimciyi desteklemek olan KOSGEB ve benzeri kurumlarımız...
Hele öyleleri var ki "eski köye yeni adet getireni" töre yapan, doğmamışa çeviren, şevkini kırmakla kalmayıp sözde destekliyorum diye köstekleyen inançsız bürokrasi oligarkları, vicdansız bankacılar, sözde melek yatırımcılar (şeytanın da kariyerine melek olarak başladığını unutmayalım) ve diğerleri...
Son sözüm, TİM'in inovasyonu "gerek şart" ancak eski köye yeni adet getirenleri yürekten desteklemek, "yeter şart" olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA