Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

F35’e karşı SU57 kartı!

5’inci nesil savaş uçağı teslimiyle ilgili tartışmalar sürüyor. ABD’nin F35 konusunda sorun çıkarması durumunda Türkiye, Ruslar’ın savaş uçağı SU57’yi masaya getirebilir. Üstelik, SU57, F35’ten 1.5 kat daha yetkin ve 1.5 kat daha ucuz teknoloji...

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin gücüne güç katacak 5'nci nesil savaş uçağı için yılın bu en uzun gününde; Dallas'tayız. Bugünkü teslim töreni öncesi F35'e dair gündem yoğunlaştı. ABD kamuoyunda "Türkiye'ye vermeyelim" söylemindekiler ile "müttefikimiz" savunmasına varan tartışmalar söz konusu…
Pentagon Sözcüsü Mike Andrews, bugün Fort Worth'da Türkiye için açılış töreni düzenleyeceklerini ve uçakların ilk aşamada Arizona'daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü'ne geçeceğini söylüyor; "Türk F35 pilotları ve bakım görevlileri, üsse ulaştı ve yakında uçuş eğitimlerine başlayacak" diyor.
Ancak buradaki herkes aynı netlikte değil. Sorun; ABD Kongresi'nin üst kanadı olan Senato'nun, "Türkiye'nin F35 programından çıkarılmasını öngören yasayı onaylaması… Endişeleri? Efendim NATO üyesi Türkiye'nin, Rusların S-400 hava savunma sistemine meyletmesi…
Oysa Türkiye F35'lerin sadece müşterisi değil aynı zamanda bu projenin başından beri içinde olan tedarikçi ortağı… Güya biz F35 alırsak, onun gizli sırlarını kopyalayabilir, Ruslarla veya başkalarıyla paylaşabilirmişiz.
Paranoya buraya varınca akla şu soru geliyor. Acaba ABD, füze savunma sistemi Patriot konusundaki hatasıyla bizi Rus füze savunma sistemi S400'e yönelttiği gibi, F35'te sorun çıkarıp markette başka arayışlara mı sevk etmek istiyor?



CADDEDEKİ TEK DÜKKÂN DEĞİL
Biliyorsunuz kötü müttefik, ambargo ve benzeri tehditleri sayesinde bizi savunma sektörü sahibi yaptı. "Sayesinde" diyorum zira bize vermedikleri insansız hava araçlarını kendimiz ürettik hem de "upgrade" ederek. Teröre karşı mücadelede, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı operasyonlarında başarılarını test ederek üstelik… Şimdi benzer tutumu, hava sahasında gösteriyorlar. Ancak gözden kaçırdıkları; bizi F35'ten dışlamaları halinde bizim karşılık verebileceğimizdir.
Caddedeki tek dükkân Lockheed Martin ve onun ürünü F35 değildir. Misal ABD'nin ısrarı halinde F35'in muadili olan Rus SU57'ler pekala gündeme gelebilir ve S400 benzeri anlaşmalar için kolları sıvayabiliriz. Üstelik teknik karşılaştırmalara bakınca 2000 projesi olan F35'ten 1.5 kat daha yetkin ve 1.5 kat daha ucuz teknolojiler söz konusudur.

SU57 2019'DA ENVANTERDE
SU57'nin ilk seri üretim partisi 2019'a Rusya Hava Uzay Kuvvetleri'ne teslim edilecek. F35, ABD'nin yanı sıra Avustralya, İtalya ve İsrail'de kullanımda. SU57 ilk uçuşunu 2010'da gerçekleştirdi. F35 ise 24 Ekim 2000'de denenmişti.
Netice; bugün, tedarikçisi ve üreticisi olduğumuz F35'in teslim töreni yapılacak. İzleyen süreçte ABD'nin "Türkiye'ye vermeyelim" tartışmalarına tanık olacağız ve diyeceğiz ki, "caddedeki tek dükkân sen değilsin F35." Blöf mü? Patriot ve İHA'larda olan biteni gördük, gösterdik. S400 ve kendi SİHA'larımız, SİDA'larımız, devleşen savunma sanayimiz, Aselsan'ımız, TAİ ve benzeri başarılarımız ortadadır. Kendi F35'imizi üretene dek SU57'yi de uçurabiliriz.

SU57'NİN ÖZELLİKLERİ NELER?
SU57; takviyesiz süpersonik uçuş, kısa mesafeli kalkış iniş, radara görünmezlik (hayalet) teknolojileri, kapalı bölmelerde silah sistemleri yanı sıra süper manevra kabiliyetine sahip.
SU57 uçağı; 30mm'lik 9-A1-4071K uçak topu, 'havadan havaya' sınıfı füzeler ve KAB-500C güdümlü hava bombalarıyla donatılmış durumda. SU57, hedeflerin türüne göre 'havadan yüzeye' füzeleriyle donatılabiliyor.
SU57 uçağı; hızlandırıcı kullanmadan süpersonik hıza çıkabiliyor. Kinjal füzeleriyle donatılabiliyor ve "ikinci sanal pilot" yeteneği geliştirilmiş.

F35'İN ÖZELLİKLERİ NELER?
F35; kısa mesafeli kalkış-iniş, dikey kalkış-iniş, radara görünmezlik (hayalet) teknolojleri ve kapalı bölmelerde silah sistemleri özelliği sunuyor.
F-35 uçağı; 25mm'lik GAU-22/A uçak topu ve 'havadan havaya', 'havadan karaya' sınıfı füzelerle, ayrıca GBU-31 JDAM, GBU32 JDAM güdümlü bombalarla donatılmış durumda.
F35 uçağı; Rolls-Royce motoruna sahip. Nükleer silahla donatılabilen, 1.300 kilometreden toplu balistik füze fırlatmasını tespit kabiliyeti de bulunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA