Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kazlıçeşme’ye tarihi dokunuş geldi

Emlak Konut güvencesiyle, Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat ortaklığında, İstanbul Kazlıçeşme sahil yolunda inşaatı devam eden Büyükyalı'da sona yaklaşıldı. Başta arsa bedeli, inşaat ve diğer bütün giderler dikkate alındığında toplam 6 milyar liralık yatırım bedeliyle tamamlanacak projede yaşam 2019'da başlayacak.

100 YIL SONRA MİLLETE AÇILIYOR
Sahil bandında, içerisinde tescilli tarihi yapıların bulunduğu Büyükyalı'da, 100 yıldır kamunun kullanımına kapalı olan tarihi binalar restore edilerek, yeniden topluma kazandırılacak. Proje içerisinde performans sanatları merkezine, sinemaya, kafelere, restoranlara, mağazalara ve çocukların fiziksel ve psikolojik gelişmelerine odaklı bir merkeze ev sahipliği yapacaklar. Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık ile Osmanlı'nın Fabrika-ı Hümayun olarak adlandırılan ilk sanayi tesisleri arasında yer alan komplekse ev sahipliği yapan projeyi birlikte gezdik. Akbalık, projenin büyük bir tarihi mirası barındığının altını çizerek şu bilgileri verdi: "Proje kapsamındaki tarihi alanlarda ilk yapı 1846'da demir fabrikası olarak devreye giriyor. 1910'lara kadar bu binaya eklemeler devam ediyor. Mühimmat, fişek, ordunun ihtiyacı olan metal aksamlar üretiliyor. Cumhuriyet döneminde ise 1950'lerden itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait olarak Tank Bakım Fabrikası olarak 2010'a kadar faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 100 yıl sivil kullanıma kapalı kaldılar. Yaşamın başlamasıyla millete açılacaklar" 40 uzmanlı arama konferansı tarihi yapıların asıllarına sadık kalınarak restore edildiğini anlatan Ahmet Akbalık, "Restorasyon öncesinde 40 uzmanın katılımıyla bir arama konferansı yapılarak binaların nasıl geri kazanılacağı ve restorasyonun nasıl ilerleyeceği ele alındı. Restorasyon İTÜ, Yıldız Teknik ve Mimar Sinan'dan aralarında profesörlerin de bulunduğu hocaların danışmanlığında gerçekleşiyor" diye konuştu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA