Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Acil ihtiyaçlar icatların anasıdır

Genelde yanlış kullanılan bir sözümüz vardır;
"icat çıkarma" diye. Bunu kullanıp bizlerin araştırma ve geliştirmeye yatkın olmadığımız, icat çıkaranı sevmediğimiz, inovasyonu benimsemediğimizden söz ederiz.
Öncelikle bu sözün doğrusunu yazalım: "Durduk yerde icat çıkarma." Özetle, işler yolunda iken değil, ihtiyaç duyduğunda çıkar o icadı diyor atalarımız.
Doğrudur, işe yarıyorsa karışma, çalışıyorsa kurcalama demek istiyoruz.
Ancak işler yolunda gitmiyorsa, ne yaptığımız, ne yapabildiğimiz, son derece hayatidir. Eğer başımız belada iken icat çıkaramıyorsak asıl o zaman sorun büyük demektir.
Yenilikçilik konusunda kendimizi küçümsemek yerine, başımız zorda iken nasıl davrandığımızı gözlemlemek, daha önemlidir zira.
Sözde müttefik ABD'nin başımız terörle belada iken bize verdiği sözleri tutmaması, bugün bizi bir sektör sahibi yaptı. Kıbrıs Çıkarması ile Ada'ya barış getiren eylemlerin ardından ABD'nin bize ambargoları, savunma sanayimizin temelini atmamıza vesile olmuş, son terör tehditlerinde benzer tutumlarıyla Türkiye kendi endüstrisini kurmayı başarmıştır.
Önceki gün THY'nin lideri İlker Aycı'nın nikâh töreninde, Savunma Sanayi Müsteşarı Dr. İsmail Demir'e rastladım ve sektörün gidişatını sordum; "çok iyi gidiyoruz" dedi ve ekledi: "Savunma ekosisteminin daha gayretkeş olması şart." Doğrudur, savunma herhangi bir sektör olmadığı gibi binlerce tedarikçinin oluşturduğu eko sistemin sağlıklı çalışması, daha fazla icat çıkarmak, daha nitelikli inovasyon ve daha çok özgün proje ile mümkün olabilir ancak.
Yerlilik kavramı, savunma sektörü için, diğer alanlardan daha kritiktir zira yerli ve milli olmayan teknolojileri, "% 100 yerli fatura" ile getirseniz dahi, kendi ülkemizin savunması için nitelik şartı oluşturmuyor.
3 tarafımız deniz, 4 tarafımız sorunla çevrili bu çetin coğrafyada iç ve dış tehditler ayyuka çıkmışken bizler, "durduk yerde" değil, tam da ihtiyacımız olduğu için icat çıkarabiliyoruz çok şükür.
Aynı performansı, ekonomideki bu dar boğazdan çıkışta, özel sektörümüzden beklemek, aşırı bir istek olmayacaktır. Acil ihtiyaç varsa analar ne icatlar doğurur, şaşarsınız...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA