Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Uzun ince reform yolu

Seçim bitti ve şimdi reform zamanı... Önümüzde 4,5 yıl seçimsiz bir yol var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle; "4,5 yıl seçim yok, çalışmaya odaklanacağız."
Bunun anlamı; odağımızın çalışma, görüş mesafemizin 4,5 yıl olduğudur. 54 ay, bin 620 gün sandık telâşı yok ve bu da icraat için altın fırsat sunuyor bizlere... Seçim yerine artık ekonomiyi konuşacağımıza göre, ajandamızda neler var, bakalım.
Öncelikle reform ve değişim iki anahtar kelime... Reform, mevcut yapıların artık değişmesi gerektiğini, değişim ise rekabet şartlarından üretime dek oyunu farklılaşacak kuralları anlatıyor.
Devlet aklı, bunları uzun süredir çalıştı zaten. Her reform adımı gündeme geldiğinde, Gezi'si 17-25 Aralık operasyonu, döviz-faiz atakları, 15 Temmuz'lar ile çelmelendik veya durdurulduk.
Bakan Berat Albayrak'ın "refah ve zenginliğin yol haritası" dediği reform ve değişim projeleri için 8 Nisan'ı bekleyeceğiz. Peki, hangi başlıkları konuşuyor olacağız?
Üretimde verimliliğin arttırılması, ithalata bağımlılığın azaltılması, tasarruf artışı ve israfın önlenmesi, kamu harcamalarının rasyonelleşmesi, kamu gelir kalitesi artışı, iş ve yatırım ortamına dair iyileştirmeler, işgücü piyasasına güç kazandırma.
Teknoloji alanlarında ticarileştirme, kamu alımlarıyla teknoloji desteği, yerli ve milli kaynaklara dayalı enerji üretimi, enerji verimliliği, tarımda arazi toplulaştırma ve kooperatifleşmeye dair tedbirler, sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm.
Taşımacılık, lojistik alanında düzenlemeler, temel mesleki becerileri taçlandıracak adımlar, nitelikli insan gücü için çekim merkezi, işbirliği ve işbölümünü özendirecek yapısal reformlar.
Benim merakla beklediğim temel reformların başında, teşvik sistemi olacaktır. Zira testiyi kıranla suyu getireni ayırt etme zamanı çoktan gelmiştir ve nitelikli üretime dair yeni bir teşvik iklimi oluşturmak kaçınılmazdır.
Türkiye'nin 300 milyar $ ihracatı karşılayacak bir altyapı ve kapasitesi var. Reel sektörün ihtiyacı olan alanları sihirli dokunuşlarla gerçekleştirilecek.
Gıda zincirini yeniden tasarlamak başka bir yapısal reform adımı... Hal Yasası Meclis'e gelecek, sebze-meyve fiyatlarında kalıcı düşüş gerekiyor.
Konkordato süreçleri ve zordaki şirketlerin üretime kazandırılması için çalışmaların ilk örneklerini göreceğiz. Rekabetçi vergi sistemi, yazdan önce vergi reformu, hukuk alanında önemli reformlar ve diğerleri...
Biliyorum ki hayata geçirilmemiş her reform, doğru ile yanlış arasında bir yerde durur. Reform, zaman alır. Hele ki yapısal olanı, uzun ince yolda ilerlemeye benzer. Bıkmadan, usanmadan, sapmadan, taviz vermeden...
4.5 yıllık uzun ince reform yolunda bize eşlik etmesi gereken; üretken, nimet külfet dengesini gözetmiş, katma değere, teknolojiye, sanayileşmeye ve ihracata inanmış ekonomi akıncılarıdır.
"Uzun ince bir yoldayım / Gidiyorum gündüz gece" der Aşık Veysel ve bir başka şairimiz Nihal Atsız da bu yola dair uyarır; "Yufka yüreklilerle çetin yollar aşılmaz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA