Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Domuz gribi balonu!

Dünya Bankası'na göre dünyada 1 milyar insan açlıkla boğuşuyor. Üstelik küresel kriz yüzünden sadece bu yıl 55 ile 95 milyon kişi işini kaybetme riski taşıyor.
Dünya Bankası durdu durdu, geçen hafta sonu Washington'da yapılan " Dünya Bankası -IMF" ilkbahar toplantısına damgasını vurdu. "İnsani felaket" kapıda diye büyük uyarıda bulundu. Uyarı ciddi.
Kriz, ülkeleri darmadağın ediyor. Bütçeler küçülüyor. Sağlık harcamaları kısılıyor. Bu kısıntılar açlık, yoksulluk, salgın hastalıklar, dini ve etnik çatışmaları besliyor. Paraya yön verenler ise her şeyi, hatta salgın hastalıkları bile kendilerine göre fiyatlıyor.
* İşte Çin ekonomisinin peş peşe yüzde 25 büyüdüğü 1990'lı yılların ortasında hepimizi alt üst eden" Sars Virüsü!.." kaygısı.
* Küresel ısınma nedeniyle bozulan dünya dengesi ve yayılan "Kuş Gribi!" korkusu.
* Şimdi de Meksika'dan çıkıp öbek öbek ABD'yi saran Latin Amerika kökenli "Domuz Gribi!" paniği...
Küresel, yerel fark etmiyor!.. Oyun her yerde aynı... Krizin merkezi ABD'nin açtığı 5 trilyon dolarlık kurtarma paketi bir işe yaramayınca, imdada "domuz gribi" yetişti. Para tacirlerine satış ve yeni fiyatlama için yepyeni bir fırsat yarattı.
Borsalar daha çok dalgalanır.

***
Bu kez uyarı geçen hafta Kopenhag'da Uluslararası Karaciğer Kongresi'ne katılan Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Profesör Dr. İsmail Balık'tan geldi: " ATV "de yayınlanan Adanalı dizisinde 'kan kardeş' olduk diye eller çiziliyor, bu çok yanlış. Senaryo yazanlar dikkatli olsun. Halkı doğru bilgilendirsinler!" Elçiye zeval olmaz, iletelim. Türkiye'nin Güneydoğu'sunda Hepatit B çok yaygın. Aileler, "Kısırlığa yol açıyor" diye aşı olmayı reddediyor. Türkiye yıllardır Hepatit B ile mücadele ediyor. Kopenhag'da 5 gün süren bu uluslararası toplantıyı dünyanın her yerinden gelen 7 bin doktor izledi. Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden 250 doktor da toplantıda yerini aldı.
Hepatit B, dünyayı tehdit eden küresel bir hastalık . 350 milyon taşıyıcısı var. Hepatit B; tıpkı AIDS virüsü gibi kan, meni, tükürük yoluyla geçiyor. AIDS'ten 50-100 kat daha bulaşıcı ve tehlikeli!
Hepatit B, kanser, siroz ve karaciğer yetmezliğinden öldürüyor. Bu hastalıktan korunmak için bir yıl içinde üç kere aşı olmak yeterli!..
Sağlık Bakanlığı yeni doğan bebeklere de, okullarda da bedava aşı yaptırıyor. Aşının maliyeti 1 doları geçmiyor. Tedavisi 50 milyar lirayı buluyor. Son çare karaciğer nakli. O da 250 milyar lira.
Ekonomik kriz dengemizi bozuyor.
Yeter ki, virüs karaciğerimizi bozmasın!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA