Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

5 banka sessiz 3 bankaya teşmil!

Türk bankacılık tarihinde bir "ilk" devreye giriyor. Türk bankacılık sistemi, çalışanı ve küresel patronlarıyla birlikte yepyeni bir yolculuğa çıkıyor. Bankacılık sektöründe ilk defa Bakanlar Kurulu kararıyla bir banka ile bir sendikanın imzaladığı toplu sözleşme maddeleri rakip bankalar için emsal oluyor. Sakın, "teşmil" neyin nesi demeyin?
Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Dr. Murat Demircioğlu, "Herhangi bir işkolunda en çok üyesi olan sendikanın yaptığı toplu iş sözleşmesinin sendikalı olmayan işyerine de Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamasıdır" diyor. Teşmil, çağdaş bir müessese. En çok İşviçre kullanıyor. Almanya'da sırf 2006'da 446, 2007'de ise 454 teşmil uygulamış.
Bakmayın siz; sorun bizde! Hem bilmiyoruz hem öğrenmiyoruz hem de bu müesseseye öcü gibi bakıyoruz!

***

Türkiye, ilk kez 1963'te rahmetli Bülent Ecevit 'in sayesinde 275 sayılı Toplu İş Yasası sayesinde "teşmil" ile tanıştı, 20 yıl boyunca bir Allah'ın kulu ortaya çıkıp "Bu ne iş?" diye sormayınca teşmil çalışmadı. 12 Eylül dönemiyle birlikte 275 sayılı Yasa rafa kalktı ama yerine gelen 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Yasası'nın 11. maddesinde Teşmil yine yerini aldı.
1980 sonrası 16 teşmil uygulandı.
Sağolsun, revizyona uğramamış Erdoğan hükümeti ve eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik sayesinde teşmil ile yeniden tanıştık.
Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN), geçen Temmuz'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurarak, "Özellikle AB merkezli yabancı bankaların Türkiye'deki çalışanları ile diğer merkezlerinde çalışanlar arasında büyük fark var. O yüzden teşmil uygulaması istiyoruz" diye bastırdı.
Çalışma Bakanlığı vakit kaybetmedi.
BASİSEN'den İş Bankası ile yaptığı toplu sözleşme şartlarını istedi. Görüş almak için Yüksek Hakem Kurulu'na başvurdu. Yasa gereği bir rapor hazırlandı ve bunu Bakanlar Kurulu'na sundu. Yapılan değerlendirme sonucu, "BASİSEN ile İş Bankası arasında yapılan toplu iş sözleşmesinde kabul edilen maddeler bu sendikaya bağlı olmayan üç banka; Fortis, Denizbank ve Finansbank ile iştiraklerinde çalışanlar için de aynen uygulanacak!" denildi.
2009-14898 sayılı, 19 Mart'ta alınan karar, 29 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlandı.
Bu kararla üç bankada çalışan toplam 22 bin kişiye, 31 Mart 2010'a kadar aylık 250 lira zam hakkı, iki ikramiye ve izin hakkı geldi.
Almanların ifadesiyle bankacılıkta "Kirli rekabetin" önüne geçmek için adım atıldı.
10 gün önce devreye giren teşmille birlikte Ziraat Bankası, Garanti, Halkbank, HSBC, ING gibi bankalar uygulamanın dışında kaldı! Sinek küçük, mide bulandırır. Acaba bu bankalara torpil mi geçildi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA