Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Eve kapanma pazara çık!

Kriz varsa çare de var! Çare; krizin sebebini ortadan kaldırmak. Peki, 2008'de dünyayı saran, dalga dalga Türkiye'ye yayılan krizin nedeni ne? Çok basit, "Talep yetersizliği."
Abartmıyorum, konuta, otomotive, beyaz eşyaya, tekstil ve hazır giyim ile gıda ürünlerine hâlâ talep yok!
Üstelik akaryakıtta ve elektrik tüketiminde düşüş var. Diyeceksiniz ki: "Bu tüketimle talep nasıl artar?" Elbette birileri para harcayacak.
Ancak para harcamak için iki temel şart var:
* Ya cebinizde para olacak, ya da borçlanma kabiliyetiniz!
* En önemlisi de, geleceğe dair beklenti taşıyacak, güven duyacaksınız.
Gelin görün ki; Türkiye'de çoğunluk geleceğe dair kötümser. Dolayısıyla gelecek kaygısı taşıyanlar harcama yapmıyor.
Oysa çare belli!
Harcama yapmak isteyenlerin cebine bir an önce ya para konulacak ya da borç verilecek.
Ama nafile! Türkiye, geçen aralık ayından bu yana harcama yolunu denemedi. AK Parti Hükümeti paket üzerine paket açtı, fakat sosyal boyutlu bir programa imza atamadı. Başbakan Erdoğan, "Kriz bizi teğet geçecek" diyerek moral bozmamaya çalıştı.
İşe bakın siz! Bu noktada Türk özel sektörünün en güçlü temsilcisi olan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile yarı kamusal nitelikli meslek birliği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), devreye girdi, "Kriz bizi teğet geçmez" diyerek iyimserliğe karşı direnişe geçti. Ekonominin ve siyasetin aktörleri birbiriyle senkronize olamayınca kamuoyu, "Kriz var mı, yok mu?" diye ikiye bölündü.
Güven iyice zedelendi.

***

Gün oldu devran döndü.
İyimserlik karşıtı olan TOBB; kötümserlik algısını IMF anlaşması bile imzalanmamışken bir anda değiştirmeye çalışıyor. Hak-İş, Türk-İş, TESK, TİSK, Kamu-Sen, TİM, TÜSİAD ve MÜSİAD'la birlikte, "Üreten Türkiye" platformuna öncülük ediyor. Platform, Bankalar Birliği'ni de çatısı altına almaya çalışıyor. Ortada bir DİSK yok! Platforma, iktidar ve muhalefet partileri de destek veriyor. Üreten Türkiye Platformu, 5 ayrı billboard'la yola çıkmış. Türk halkını alışverişe davet ediyor. "Eve kapanma, pazara çık" diyor.
Biz, NTV'de yayınlanan "Evdeki Hesap" programıyla Aralık ayından bu yana çarşı pazar dolaşıyoruz. Geçen Ekim'den bu ayın başına kadar her gün ATV'de "Gün Ortası" kuşağında "Haydi Türkiye, üret, ve harca!" diye bas bas bağırdık. Gördük ki, iç pazarı canlandırmak için, "Ortak irade" şart. Bu iş parça parça olmaz. Herkes elini taşın altına birlikte koyacak.
Türkiye'yi yeniden yapılandıracak "Yepyeni bir program" için yola çıkacak.
Başka yol yok.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA