Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Enerji Bakanlığı niye MGK'da yok!

Enerjide etkin bir lidere, çözüm üreten yapıya ihtiyacımız var. Çok sesli olmayı, bir o kadar da farklı kanaldan politika yürütmeyi öğreniyoruz. Başta Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dışişleri ve Enerji bakanlıkları olmak üzere Genelkurmay dahil her kurum enerji diplomasisinin güçlü aktörü olarak devreye giriyor.
Enerji ile ilgili kararlar Milli Güvenlik Kurulu'nda görüşülüyor. Anlamakta güçlük çektiğim bir nokta var. Bu kurumların tümü MGK'da. Bir tek enerjinin patronu, Enerji Bakanlığı MGK'da yok! Sorarım size, MGK'da yer almayan, enerji stratejisine imza atmayan ama Nabucco başta olmak üzere boru hatlarıyla, doğalgaz kontratlarıyla, Çukurova ve Kepez Elektrik hakkında açılan ve Türkiye'yi farklı açıdan bağlayabilecek, "Libananco" davasıyla ilgili Enerji Bakanlığı nasıl iyi bir sınav verebilir? Bu işte bir yanlışlık yok mu?

***

Türkiye'nin enerji politikası yamalı bohça gibi... Nabucco GMHB'nin 6 ortağından biriyiz. 30 yılda, 30 milyar metreküp sloganıyla yola çıkılan Hazar havzası doğalgazı için elimizden geleni yapıyoruz. Çoğu kez Azerbaycan, AB ve Rusya ile karşı karşıya geliyoruz. Ne acıdır ki, bir türlü güçlü doğalgaz oyuncusu olmayı öğrenemiyoruz! Sürekli başkasının gazıyla hava atıyor, Nabucco'nun ortağı olarak Nabucco'yu kitliyoruz.
İşi inada bindirdik.
1997'de, "Net-Back" bir strateji geliştirdik. "Nabucco hattından akacak gazın yüzde 15'ini isteriz" diye tutturduk. Diplomasi yapıyoruz diye sırf bu yüzden "AB ile Hükümetlerarası Anlaşmaya" ve "Ev sahibi Ülke Anlaşmasına" imza atmıyoruz. Bu kez 25 Haziran'da imza atılacak dendi, anlaşılan o ki, imza yine sarkıyor. Bindiğimiz dalı kesiyoruz.
***

Ne olur, başkasının gazıyla hava atmaktan vazgeçelim! Doğalgazın patronu Azerbaycan. Türkiye olarak Azerbaycan'dan 6.7 milyar metreküp gaz alıyoruz. Bu gaz Bakü- Tiflis-Erzurum hattına geliyor. Bu hattan akan gaz için yeni fiyat anlaşmasına henüz imza atılmadı. Türkiye, 250 ile 270 dolar arasında bir fiyat sundu. Pazarlık sürüyor. Azerbaycan'ın hakkını teslim edelim. Bakü- Tiflis-Ceyhan boru hattı anlaşması imzalanırken dönemin Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, "Doğalgazın aktığı ilk yıl için Türkiye ile fiyat pazarlığı yapmayın" diyerek Türkiye'ye jest yapmıştı. O yüzden Türkiye, bu hattan akan doğalgaza bir yıl için taban fiyat, yani 120 dolar ödedi.
Azeri doğalgazında fırtına kopartan konu ise Nabucco projesi ile AB'ye ulaşacak doğalgaz ve bu gazın geçeceği boru hatları. İlk etapta 13 milyar metreküp doğalgaz çıkacağı öngörülüyor. Bu nedenle ülkeler kıran kırana kontrat savaşı yapıyor. Azerbaycan, çoktan 2 milyar metreküp gazı kendisine ayırdı. Gürcistan ile 1 milyar metreküp doğalgaz anlaşması yapıldı. Türkiye ise 4 milyar metreküp doğalgaz anlaşması için görüşmelerini sürdürüyor.
Peki, geriye kalan 6 milyar metreküp doğalgaz ne olacak? Görünen o ki, 6 milyar metreküp doğalgaz "Güneydoğu Doğalgaz boru hattından akacak!
İtalya, Yunanistan-Türkiye üçleme yapacak!!!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA