Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Tüpraş, artık fiyat belirlemeyecek!

Perşembe akşamı Akkök Grubu, Çek Cumhuriyeti'nin enerji şirketi CEZ ile yaptığı ortaklık nedeniyle bir davet verdi. Davete, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni müsteşar Metin Kilci, EPDK Başkanı Hasan Köktaş da katıldı. Krizin göbeğinde yapılan evlilik önemli. İki ortak, 1 milyar dolar yatırım yapacak. Az şey mi?
Ancak ben Köktaş'ı bulunca, önce özel sektör elektrik üreticilerinin devletten alacağını, sonra da uzun süredir devam eden akaryakıtta "taban ve tavan" fiyat uygulamasıyla ilgili son durumun ne olduğunu sordum, Köktaş güldü, konuşmadı.
Kulislerden yansıyanlara bakılırsa EPDK çözümü bulmuş! Çünkü Türkiye'nin en büyük ve akaryakıtta fiyat ayarlayan tek rafinerisi olan Tüpraş'ın elinden "fiyat belirleme" yetkisini almış, artık kurum olarak, "Piyasa yapıcısı ve kontrolör" olacak! Tüpraş ise piyasa oyuncusu olarak yoluna devam edecek.
Tüpraş, 1995'ten bu yana,"Benzin, mazot, fueloil" gibi akaryakıt ürünlerinin fiyatını İtalya Borsası'nı izleyerek belirliyor. Fiyatı belirlemede 7 günlük dolar/ TL paritesi baz alınıyor. Kurda yüzde 3'lük bir artış olmuşsa, fiyatlar artıyor, yüzde 3'lük düşüş olmuşsa, fiyat indiriliyor. Ancak Tüpraş'ın özelleştirilmesi sonrası bu uygulamada bir sorun olmuş olacak ki EPDK ipi eline alıyor. Açıklamayı bekliyoruz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA