Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Gaz oyununun şişman kadını!

Boru hattı bir ülkenin hayat damarıdır, demokrasinin teminatıdır. Vatana millete hayırlı olsun! Taktik iyiydi. Bağlantı anlaşmasıyla ilk turu tamamladık, Hükümetlerarası Anlaşmayı imzaladık. Sırada Evsahibi Ülkeler Anlaşması var. Artık 6 devletin ortak olduğu, 6 yıl önce temeli atılan Nabucco GMHB'nin sistem kilitleyen ülkesi değiliz!
Nabucco, bir AB projesi. Türkiye olarak Nabucco'ya transit geçiş sağlıyoruz. Aynı zamanda da en büyük pazarız. Nabucco, dev bir ahtapot gibi. Çok kollu. Bugüne kadar Brüksel ve ABD nezdinde projeyi engelleyen ülke olarak "günah keçisi" ilan edilmiştik. Anlaşmayla birlikte engelleyen ülke olmaktan kurtulduk. Boru hattı için 8 milyar euro harcanacak, inşaat 2013'te bitecek. Enerji analisti Mehmet Öğütçü, "İnşaat için harcanacak para Budapeşte metrosunun yenilenmesi için harcanan para kadar!" diyerek dikkati gaz kontrat anlaşmalarına çekiyor.
Maraton gaz kontratlarıyla başlayacak. Ama ortada gaz yok!.. Öyle ya, Nabucco'ya doğalgaz nereden gelecek?

***

Nabucco'da koşu, "30 yılda 30 milyar metreküp" hedefiyle başlamıştı. 15 milyar metreküp doğalgaz bulunur umuduyla yola devam ediyoruz.
Azerbaycan'la iki farklı kontrat üzerinden nihai görüşmeler sürüyor. Nabucco için düşünülen 4 milyar metreküplük doğalgaz anlaşması henüz imzalanmadı. Azeri doğalgazı Rusya'ya mı gidecek? Yoksa Türkiye'ye mi gelecek? Belli değil.
Doğalgaz almayı umut ettiğimiz Türkmenistan'ın, Hazar Havzasındaki hukuki sıkıntıyı nasıl aşacağını bilmiyoruz!
Mısır'dan doğalgaz almayı umut ediyoruz. Çıkardığı gaz ancak kendisine yetiyor, kimseye hayrı yok! Dünyanın en büyük ikinci doğalgaz rezervine sahip olan İran, Brüksel ve Washington'dan nükleer sorun yüzünden vize alamıyor. Türkiye'nin İran doğalgazı için başlattığı diplomasi trafiği bugünkü konjonktürde işlevsel değil.
Irak'ı dünkü imza töreninde Başbakan Maliki temsil etti, "Ben de varım!" diyerek Türkiye'nin gücüne güç katıyor. Ama kabul edelim ki, Irak'ta belirsizlik sürüyor. Hiç şüphe yok ki, büyük gaz oyununun prima donnası tartışmasız Rusya.

***

Enerji Güvenliği analisti Faruk Demir, "Amerikalılar, şişman kadın şarkı söylemeden müzikal bitmez, derler" diyor. Ve ekliyor: "Nabucco'nun şişman kadını da Rusya, kartını netleştirmeden bu oyun bitmez!"
Bu oyunda tartışmasız başroldeki ABD, Rusya'yı istemiyor. Rusya konusunda "Yeni" ve "Eski"
Avrupa karşı karşıya gelmiş. Almanya ve İtalya, "Düzenli ve kesintisiz gaz" diye tutturmuş. Polonya, Macaristan gibi ülkeler, "Biz Rusya'dan çok çektik, Rusya burada olmamalı," diyor.
Doğalgaz geçisinde de üç koridor çalışıyor.
Rusya, bildiği yoldan gitmeye devam ediyor. Kuzey Denizi'nde rezerv azalmış, üretim düşüyor. Gelecek yok. Ortadoğu, şanslı. Cezayir gazı ile güçlenebilir. Libya bu halkaya eklenebilir. Sıvılaştırılmış gaz devreye girebilir.
Gerçek şu; Ortadoğu ve Hazar odaklı yeni bir koridora duyulan ihtiyaç giderek artıyor. Güney koridoru dediğimiz dördüncü koridor Rusya'yı by pas edeceği ve önemini azaltacağı için Rusya elinden geleni ardına koymuyor. Tamam da ekonomik kriz acaba AB'nin gaz ihtiyacını azaltır mı? İddia o ki; en fazla artış hızını yavaşlatır. Sinyal çok net. Vakit kaybetmeyelim. Nabucco ile bütünleşelim.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA