Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Nabucco'da 6 Ağustos sınavı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) konuğuydu. İşadamları, "Akaryakıta zam, vergiye devam!" yolculuğunu sevmişler! Bakan Yıldız'a müthiş bir ilgi gösterip, ÖTV artırımına hiç girmediler. Toplantıda karşılaştığım MÜSİAD'ın eski başkanı, yeni vekil Ali Bayramoğlu'na, "Akaryakıtta ÖTV artırımı sizce doğru mu?" dedim. Bayramoğlu, hiçbir yanından vazgeçemiyor, "Karar, işadamı olarak yanlış, siyasetçi olarak doğru" diye yanıt verdi. Bakan Yıldız'ın gündeminde Nabucco var. Nabucco'da oyun yeni başlıyor. Türkiye, ilk büyük sınavı 6 Ağustos'ta Ankara'ya gelecek olan Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in ziyaretiyle verecek. Yılda 30 milyar metreküp doğalgaz ithal ettiği Rusya'yı hem küstürmeyecek, hem de bağlayıcı bir anlaşmaya imza atmayacak. 6 Ağustos ziyaretinin gündeminde üç konu var:
Mavi Akım-2 ve Nabucco.
Batı Hattı kontrat yenilenmesi.
Nükleer Santral ihalesi.

***

Rusya kararlı. Mavi Akım-2'de ne olursa olsun Türkiye'ye, "Bağlayıcı İyi Niyet Anlaşması"nı imzalatmak istiyor. Türkiye'nin elini bağlayacak bir anlaşmaya imza atması güç. Çünkü, Nabucco startı vermiş. Türkiye'den geçen 2 bin km'lik hat için boru ve galvanizli saç üreticileri ile görüşmeler başlamış! Ereğli Demir Çelik, Borusan Mannesman, Ümran Spiral, Noksel gibi çelik boru üreticileri görüşmek için randevu bekliyor. Nabucco, dünya tarihinde bir ilk. Gazı olmayan 'boru hattı projesi' Bu proje için Türkiye kırk takla atıyor. Nabucco için yeterli doğalgazın bulunmaması durumunda açığın Rusya'dan kapatılacağına ilişkin detayı inceliyor. Fakat Ruslar diyor ki: "Ne açığı? Zaten gaz yok! Gel, Nabucco sevdasından vazgeç! Güney Akım'a destek ver." Mavi Akım-2 ile Bakan Yıldız hem Nabucco'da, hem de bakanlıkta erken sınav verecek.
***

Türkiye, Ukrayna üzerinden geçen "Batı Hattı"ndan yılda 8 milyar metreküp gaz alıyor. Batı Hattı'nda Rusya ile Ukrayna arasındaki soğuk savaş yüzünden vanalar sık sık kapanıyor. Sürekli kesintiye maruz kalan Türkiye'nin Batı Hattı kontrat süresi 2011'de doluyor. Putin'in ziyareti esnasında Batı Hattı'nda kontrat yenilenmesi de gündeme gelecek. Burada can alıcı bir nokta var. Battı Hattı'nın kontrat yenilenmesini BOTAŞ mı yapacak? Yoksa özel sermayeli bir Türk şirketi mi devreye girecek? Belli değil.
Ancak Rusya ile sadece doğalgaz ilişkimiz yok ki? Enerji arz güvenliği için Nükleer Santral ihalesi yaptık. Sadece bir Rus şirketi teklif verdi. Önümüzdeki iki hafta içinde Bakanlar Kurulu'nun Nükleer Santral ihalesiyle ilgili karar vermesi gerekiyor. Türkiye istiyor ki: Ruslar fiyat indirsin! Ruslar diyor ki: İş bitsin!
Görünen şu: Enerji kapanına giren Türkiye çok terleyecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA