Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Diyala, Kerkük, Musul açmazı!

Kürt Federasyonu ile Irak Merkezi Hükümeti arasındaki gerilimin dozu giderek artıyor! Gerilim son iki ayda zirve yaptı. Irak Ulusal Hükümeti, tartışmalı, Diyala, Kerkük ve Nineve (Musul) eyaletine Irak Ordusu'ndan asker kaydırıyor. Zaman zaman Kuzey Irak'taki Peşmergeler ile güvenlik güçleri karşı karşıya geliyor. Bir süre önce Irak Kürt Federasyonu Başbakan'ı Neçirvan Barzani durumu açıkladı, "Araplarla savaş edecek hale geldik bile" dedi.
Kürt Federasyonu ile Irak Ulusal Hükümet'i arasında yaşanan son krizin nedeni, 11 Temmuz'da Kürt Federasyonu Meclisi'nde kabul edilen Kürt Federasyonu Anayasası.
Federal Mahkeme, geçen hafta aldığı bir kararla, Kürt Bölgesi Anayasası'nın 25 Temmuz seçimlerinde referanduma sunulmasını reddettti... Bu karar Türkiye açısından da çok önemli elbette.
Irak Anayasası, Kürt Federasyonu'na kendi anayasasını hazırlama yetkisi veriyor. Kürt Bölgesel Yönetimi de anayasadan aldığı bu yetkiyle anayasasını hazırladı. Ama çok tartışmalı olan üç eyalet, Diyala, Nineve ve Kerkük'ü de kendi anayasası içine koyuverdi!!!
Kerkük ve Musul Türkiye'nin kırmızı çizgisi.
O yüzden Nabucco'da, "Ben de varım!" diyen Irak Hükümeti, gelişmeyi yakından izliyor. Seçim bu yüzden çok kritik hale geliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA