Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Kürt liderlere yolsuzluk kıskacı!

Yabancı analistler boş durrmuyor. Enerjinin merkezi sayılan, "Sıcak alan" üzerinde çalışıyor. Afganistan, Pakistan, İran ve Irak çok yakından takip ediliyor. Çünkü sıcak alanda (Hot Zone) yeralan bu dört ülke kritik bir süreçten geçiyor.
Pakistan, ekonomik, mali ve idari kapasite açısından çökmüş durumda. Sadece askeri açıdan ayakta duruyor. IMF ve Dünya Bankası desteğiyle yola devam etmeye çalışıyor.
Afganistan'da 21 Ağustos'ta seçim var. Bu seçimde bir ölçüde Afganistan Devlet Başkanı Karzai'nin geleceği belli olacak. ABD, Karzai'yi destekleyecek mi? Desteklemeyecek mi? Belli değil. Fakat herkesin üzerinde birleştiği en önemli konu seçim güvenliği. 35 milyon nüfusu olan Afganistan'da seçim pusulaları İngiltere'de elektronik ortamda hazırlanmış!..
İran, seçim sonrası bir türlü kendine gelemedi. Bir kıyısı Hazar'a, bir kıyısı Körfez'e dayalı, enerji oyunundaki tüm gelişmelere çok duyarlı, yeni küresel düzene ayak uydurmak için kırk takla atıyor. İki hafta önce Körfez'deki doğalgaz sahalarını kendi başına geliştirmek için 1 milyar euro tutarında tahvili Tahran'da halka arz etti. Hamburg'ta bir banka ihracın tamamını karşıladı. Kısmi ambargo altındaki İran'a, 20 milyon doların üzerinde yatırım yasağı var.
İran, Nabucco'nun en güçlü adayı olmak istiyor.

***

Hot Zone'de şu sıra herkes Irak'a odaklandı. 25 Temmuz'da 'Irak Kürt Federasyonu'nda seçim var. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), 2005 seçimlerinde olduğu gibi yine seçime ortak liste ile giriyor. Bu kez 111 milletvekili seçilecek.
Kürtler, 100 millletvekili seçecek. İlk defa Türkmenler ve Asurlar 5 milletvekili, Ermeniler de 1 milletvekili çıkaracak.
Üstelik yine bu seçimde ilk kez Kürt Bölgesi lideri de halk tarafından oylamaya tabi olacak. Dolayısıyla Kürt Bölgesi Lideri Mesud Barzani, halktan ne kadar destek aldığını oylamayla görecek. Açıkçası bu seçimle birlikte Kürt Bölgesi'nin yol haritası da çiziliyor.
Şimdiden pek çok ülke seçimi izlemek üzere "izleme grubu" gönderdi. 100'e yakın gözlemci seçimi izleyecek. 2013 yılına kadar görevde olacak milletvekillerinin seçileceği bu dönemde KDP ve KYB'nin karşısında çok ciddi üç muhalif grup yer alıyor:
Kürdistan İslami Birlik Partisi...
Kürdistan Komünist Partisi çatısı altındaki Toplumsal Adalet ve Özgürlük listesi...
KYB'den ayrılanların oluşturduğu "Goran" değişim listesi.
Talabani ve Barzani'nin karşısına çıkan muhalif grupların argümanı ise "Yolsuzluk!"
Muhalefet petrol ve doğalgaz anlaşmalarının peşine çoktan düşmüş!!!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA