Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Destek yok övgü çok!

Boşuna dememişler, "Güleriz ağlanacak halimize!" Küresel kriz esti geçti, sektör manzaraları dudak uçurtuyor. Üretmeyen Türkiye'nin şirketleri İMKB'de kartal gibi uçuyor! Üreten ve istihdam yaratan sektörler bir bir göçüyor! Türkiye, 4 milyon işsizle yola devam ediyor. Bu çıkmaz yol hepimizi zorluyor.
İşsizliği önleyecek modeller yaratmamız gerekiyor.
Turizm ve ihracat yoluyla gelir sağlayan bir ülkeyiz. Gelir kalemlerinde sıkıntımız var. TÜİK açıkladı. Yılın ilk yarısında Türkiye'ye 11.3 milyon ziyaretçi gelmiş, 6.7 milyar dolar gelir bırakmış. Geçen yıla göre ziyaretçi sayısında azalma yüzde 1'in altında ama turizm geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.6 azalmış.
Turizmde gelir kaybı ciddi. İki büyük rakibimiz İspanya ve Yunanistan'da da turizm geliri düşüyor. Kayıp oranı yüzde 8-10 arasında. Bu durum nedense Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ı sevindiriyor. "Türkiye'nin gelir kaybı az!" diyor.
Bu sevincini perşembe akşamı Kuruçeşme Divan'da Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği'nin (TUROB), 38'inci kuruluş balosunda yine tekrarladı. Bakan Günay sevindikçe, ben şaşırıyorum! Çünkü yıllardır bu sektörü izliyorum. Çok bakan, çok müsteşar, çok kriz, hatta bölgede iki savaş bile gördüm. Bu kez işletmelerin altından zemin kayıyor.
Ankara niye bunu göremiyor?

***

Turizm 30 yılda kamudan bedava arsa, ucuz işgücüyle varlık birikimi yaptı. Kabul edelim ki, bugün en fazla iş ve aş yaratan da yine turizm sektörü.
İS0 500 Büyük şirket çalışması gösteriyor ki, Türkiye'de sanayi istihdamı azalıyor. İSO 500'e göre sanayi 2007'de 552 bin 758 kişi istihdam ederken, 2008'de sayı 543 bin 857'ye düşmüş. 1990'dan bu yana, sanayide çalışan sayısı 626 binden 552 bin'e düşmüş. Aynı dönemde turizmde çalışan sayısı ise 573 binden 1 milyon 139 bine çıkmış. Sanayi yüzde 18 istihdam kaybı yaşamış. Turizm sektöründe istihdam yüzde 98 artmış.
Türkiye, o yüzden turizm sektörüne özel olarak önem vermeli.
Gelin görün ki, kriz paketleri açtık. Bu paketlerin hiçbirine turizm sektörünü sokmadık. KDV'yi artırdık! Bakan Günay ve bakanlık yetkilileri ise geçen Aralık'tan bu yana tam 6 açıklama yaptı. Hep aynı şeyi söyledi.
12 Aralık 2008: "Turizme destek paketi üzerinde çalıyoruz."
12 Şubat 2009: "Turizm destek paketi bir hafta içinde açıklanacak."
10 Nisan 2009: "Turizm işletmelerinin KOBİ'ler kapsamına alınmasıyla ilgili çalışma tamamlandı."
24 Nisan 2009: Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özarslan: "Önlemler paketi hazır. Pakette sektörün talepleri yer alıyor."
29 Nisan 2009: "Hazırladığımız 6 maddelik destek paketini Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na getiriyoruz."
4 Haziran 2009: "Turizme verilecek destekler Haziran sonuna yetişecek."
Anlaşılan turizme destek paketi çıkıncaya kadar ortada turizmci kalmayacak!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA