Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Bu kadar doğalgazı ne yapacağız?

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, geldi. İstediği her anlaşmaya imza attı ve gitti. Putin'in geldiği gün Rus pazarına ihracat yapanlar aradı.
Putin, Ankara'da görüşmelerini sürdürürken Rusya, aldığı bir kararla domuz gribi yüzünden Türkiye'den Rusya'ya girişte bazı kapıları kapatmış!
Hoş, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşmalara kimi, "yüzyılın olayı" dedi. Kimi, "enerji ortaklığı" yorumu yaptı.
Bize göre kritik gezi, bir ön anlaşmalar demetiydi. Hem AB, hem de ABD, bu geziyi yakından izledi.
Geziyi Financial Times, "Türkiye, gaz oyununda Rusya'ya tam destek veriyor" diye yorumlamış.
Sonuçta biz Türkler, enerji diplomasisini yeni yeni öğreniyoruz. Başarısız değiliz. O yüzden sözü uzatmadan Türkiye'nin Rusya'ya verdiği desteğin arka planına bakıyoruz.
Gaz oyununda verilen mesaj açık:
Türkiye, ön anlaşma demetiyle AB'nin alternatif gaz güzergâhları ve kaynaklarına yolculuk yapma hayaline ket vurdu. Diyor ki; "Rusya olmadan oyun olmaz!"
Türkiye olarak AB için alternatif gaz koridoru oluruz. Ama bu konuda Rusya talep ederse Rusya'ya da koridor olarak destek veririz!

***

Ancak Türkiye'ye dönelim.
Türk halkı bu ziyaretten ne kazanacak? Şu an doğalgaz sıkıntısı yaşamıyoruz. İstediğimiz ülkeye ulaşabilir, istediğimiz ülke ile doğalgaz alımı için kontrat yapabiliriz. BOTAŞ açıkladı. Bu yıl ekonomik kriz nedeniyle 5 milyar metreküp doğalgaz fazlamız olacak, bu fazlalığı ne yapacağız?
Bilmiyorum.
Ama Türkiye'nin her koşulda daha ucuz fiyattan doğalgaz almaya ihtiyacı var!.. Türkiye, doğalgazda tek ülkeye bağımlı olmak yerine ülke çeşitlemesine gitmek istedi. İşe bakın, dün yapılan anlaşmalarla bu yolculuğu silip atmış görünüyor.
Artık doğalgazda Rusya'ya yüzde 60 bağımlıyız.
Mavi Akım-1 yoluyla Rusya'dan 16 milyar metreküp, Batı-1 Hattı'ndan 6 milyar metreküp, Batı-2 Hattı'ndan 8 milyar metreküp doğalgaz alıyoruz. Gelin görün ki, bu gazı başka ülkeye ihraç etme şansımız yok.
Şimdi gelecek 10 yılın projeksiyonunu yaptık. Buna bağlı olarak Mavi Akım-2'ye imza attık. Bu noktada kafamız karışıyor. Biz bu kadar gazı ne yapacağız? Ruslar çoktan devreye girdi bile. Önerileri var. "Mavi Akım-2'yi uzatalım. Ceyhan'da LNG'ye çevirelim. Sonra da satalım" diyorlar. İyi iş. Ancak Mavi Akım-2'nin içinden geçecek gazın ne kadarını Türkiye, kendi adına taahhüt edecek?
Galiba kritik nokta burası.
Yanıt bekleyelim.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA