Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Parada şeytan üçgeni!

Hükümet, 2010'da finansman umudunu Varlık Barışı'na bağlayınca Maliye Bakanlığı seferberlik ilan etti. Seferberlik, dört koldan yürütülüyor. Belçika, İsviçre, Lüksemburg ve Almanya ile gizli hesaplara ilişkin anlaşma üzerinde çalışılıyor.
Üstelik iş dünyası Maliye Bakanlığı'na destek veriyor. Bir yanda Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), diğer tarafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altındaki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), "Türkiye'de yatırım imkânları ve teşvikler" konulu toplantılarla yurtdışında yatırım yapan Türk şirketlerine ve yabancı yatırımcılara sesleniyor.
Yastıkaltı, gurbetçi parası, gizli hesap fark etmez, Mevlana'nın dediği gibi, "Kim olursan ol, gel" diyor.

***

Hatırlatalım.
Konuyla ilgili ilk destek geçen Eylül'de TUSKON'dan geldi. Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi'yle birlikte Almanya'da toplantı düzenlendi. Arkasından Belçika ve Lüksemburg'u kapsayacak şekilde Belçika'da düzenlenecek toplantının koordinasyonu üzerinde çalıştı. DEİK'te de hazırlıklar sürüyor. Kasım'da Maliye Bakanlığı ile birlikte Rusya'nın başkenti Moskova'ya çıkarma yapılacak.
Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret hacmi 30 milyar doları geçiyor. Rusya bizim için önemli. Bu ülkede iş yapan Türk müteahhitleri de öyle... Özellikle Türk müteahhitlerinin Rusya'dan İsviçre'ye gittiği tahmin edilen paralarının Türkiye'ye çekilmesi için daha özel çabalar gerekiyor.
***

Geçen hafta çarşamba akşamı Türk-Çek İş Konseyi Başkanı ve emekli büyükelçi Nazmi Akıman'ın Büyük Kulüp'te Çek Cumhuriyeti Maliye Bakanı Eduardo Janota için verdiği davette karşılaştığımız Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, Varlık Barışı'yla ilgili Rusya'nın yanı sıra üzerinde çalışılan iki ülke "Ürdün ve Bahreyn'i" sorduk. Bakan Şimşek, "Sonra konuşuruz" deyince sustuk.
Çünkü "İsviçre-Bahreyn-Ürdün" üçgeni hassas. Para trafiğinde Bermuda Şeytan Üçgeni'nin ta kendisi...
Yetmez mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA