Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Avrasya Türk-Müslüman kuşağı!

Bu yazıyı yazdığım sırada AB'nin Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn, Brüksel'de beklenen İlerleme Raporu'nu açıklıyordu. "Kürt sorununun çözümü iyi, Türkiye limanlarını açmalı. Kıbrıs'ta nihai bir çözüm!" diyen Rehn, "Türkiye'nin bölgesel öneminin büyüklüğüne" atıfta bulunuyordu.
Gerçekten de öyle... Türkiye'nin bölgesel önemi arttı. Tarihi bir fırsat yakaladık.
Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan," Terörün bitmesi için konjonktür uygun" diye boşuna konuşmuyor. Herkes, bir "Konjonktür" diye tutturmuş, gidiyor.
Oysa konjonktür Avrasya'daki Müslüman Türk kuşağından başka bir şey değil ki!..
Hiç şüphesiz "konjonktürün altını iyi uygulayıcı ve istihbaratçı olan George Friedman çiziyor. Geçen Mart'ta İş Yatırım'ın konuğu olarak Türkiye'ye geldiğinde, "Japonya, Türkiye, Polonya ve ABD gelecek yüzyılın en önemli dört ülkesi" diyerek bize, bizim görmediğimiz Türkiye'yi anlatmıştı.
Friedman, enerjinin yeni çekim merkezi ve sermayenin batıdan doğuya göç ettiği Avrasya'nın geleceğine ilişkin kritik açıklamalar yapıyor. Türkiye'yi, Balkanlar'dan Doğu Türkistan'a uzanan Türk ve Müslüman ülkelerin temsilcisi olarak görüyor!..
Mart'ta kendisini dinleyince, "Türkiye'ye soğuk savaş döneminin yeşil kuşağı, farklı bir çerçevede sunuluyor" diye yazmıştım.
Görünen o ki, kuşağa eski SSCB ülkeleri eklenmiş. Bu kuşak artık Avrasya'nın en önemli halkası olarak karşımıza çıkıyor.

***

Friedman'ın görüşlerini anlattığı kitabı, "Gelecek Yüzyıl" Pegasus Yayınları'ndan çıktı. Tez ortada. ABD kararlı. Avrasya'da Türkiye ile birlikte yürüyecek. Friedman, "İstediğimiz bölgelerin kontrol edilebilir olması önemli" diyerek, "Afganistan'da ve Irak'ta savaşı kaybettik ama Türkiye ile birlikte Avrasya'da yürüyebiliriz" diye durumu çok net ortaya koyuyor. Çünkü Avrasya'daki Türk-Müslüman kuşağı ABD'ye Rusya ve Çin'e karşı Asya'nın kontrolü için gerekli.
Bunu sağlayabilecek ülke ise Türkiye. Fakat Türkiye iç sorunlarıyla boğuşuyor. Ortada 30 yıldır çözülemeyen bir Kürt sorunu var.
Sonuçta, Türk-Müslüman kuşağının kontrolünü sağlayacak ülkenin iç sorunlarını halletmesi şart. Bu yüzden olacak, Kürt açılımı devreye giriyor.
İşte konjonktür Türkiye'ye bu avantajı sağlıyor. Terör bitmeli, terörün sacayağı olabilecek İran, Irak, Suriye ve Ermenistan'la ilgili açılımlar gelmeli!..
***

Türk halkı bu durumu nasıl değerlendirmeli? Baştan söyleyelim. Konjonktürün sağladığı avantajın iktidar veya muhalefet partileriyle ilgisi yok. Üstelik bu proje ABD'nin mutlak hegemonyasının bir parçası değil. Bana göre böyle bir fırsat, ülkelere, tarih boyunca bir veya iki kere uğrar. Bir ülke böyle bir fırsattan en fazla 25 yıl yararlanır.
Dolayısıyla kaybedecek vaktimiz yok. Patinaj yapmayı bırakalım. Komşu ülkelerle işbirliğine, sermaye artırımına ve teknoloji transferlerine odaklanalım.
ABD, AB, Rusya, Çin işin farkında!
AB; Avrasya'ya ulaşmak için Türkiye'ye yaklaşıyor. İnanın, Türkiye, Avrasya'ya yaklaştıkça AB, Türkiye'yi kendi içine almak zorunda kalacak! Daha ne olsun!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA