Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Irak'ta ne kazandık?

Konjonktür, demokratik açılıma "evet," etnik açılıma "hayır" diyor. O yüzden eşzamanlı olarak hem Bağdat, hem de Erbil'e çıkarma yapıp dünyaya seslenmek isteyen Türkiye, sessizce programın "Erbil" ayağını iptal etti. Başbakan Tayyip Erdoğan ve 9 bakan gitti, ortak bakanlar kurulu toplandı. 48 ön anlaşma imzalandı. Türkiye ile Irak arasında çok farklı bir yolculuk başladı.
Bu dönemde Erbil çıkarması Türkiye için önemliydi. İddia o ki, eğer Erbil programı iptal edilmeseydi TPAO, Kuzey Irak'ta önemli bir petrol sahası ile ilgili açıklama yapacaktı. Olmadı! Türkiye, bu kez de büyük pastadan pay kapamadı! Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden petrol sahası işletme hakkını yine alamadı. Halbuki Kuzey Irak'ta Saddam döneminde tespit edilmiş, bugün etüt edilen yığınla saha var. En düşük sahadan 1 milyon varil petrol çıkıyor.

***

Irak'ta 2010 Ocak'ta genel seçimler yapılacak. ABD askerleri aynı dönemde çekilmeye başlayacak. Petrol ve doğalgaz yolculuğu belli olacak. Irak Ulusal Hükümeti'nin edevlet programını Türk şirketleri yapıyor bile olsa görünen köy kılavuz istemiyor. Petrol ve doğalgazda Türkiye'ye dönük somut bir gelişme yok. Irak Hükümeti, Aralık'ta petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili açılan ve 28 şirketin beklediği ihalenin sonuçlarını açıklayacak. Türkiye bu pastadan pay alamayacak.
O yüzden önümüze ilk etapta müteahhitlik hizmetleriyle ilgili yatırım tablosu çıkıyor. Çünkü Irak yeniden inşa edilecek. 2003'te ABD'nin Irak'ı işgali öncesi ve sonrası Irak'ta iş yapan Türk inşaat şirketleri bu pazarda hep yalnızdı. Arkalarında devlet garantisi yoktu. Tepe, Yüksel ve Taşyapı gibi büyük inşaat şirketleri bu yüzden Irak'ı terk etti.

***

Irak'ın kuzeyi ve güneyi fark etmez, Norveç, Çin, Güney Kore, Japonya, Rusya ve Almanya durmuyor. Petrol ve doğalgaz sahası kapabilmek, Irak'ın yapılanmasında rol almak için deli gibi yarışıyor. Özellikle Kürt Bölgesel Yönetimi ile bire bir görüşme trafiği artmış. Bu ülkeler Erbil ve Bağdat'ın her noktasında ofisler açmış. İşadamlarının tıkandığı noktada büyükelçilikleri ve konsoloslukları devreye giriyor.
İşe bakın ki, Türkiye, Bağdat ve Musul dışında Erbil'e daha yeni konsolosluk açacak. Bakmayın hava attıklarına, kendilerine sivil inisiyatif diyen UND, TİM, TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD ve TUSCON'un Irak'ta adı yok!.. Türk işadamları hâlâ Irak'ta tek başına! Türkiye'nin Irak açılımı bu...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA