Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Her gün 3 bin 322 kişi evine ekmek götüremiyor

AK Parti, az gitti uz gitti! Peş peşe bir yığın iş yaptı. Önce, Orta Vadeli Ekonomik Programı (OVP) açıkladı. Arkasından Ermenistan protokollerini tamamladı! Kürt açılımını kimseye kaptırmadı. Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı oldu. Rusya Başbakanı Putin ile Ankara'da çok önemli anlaşmalara imza atıldı. ABD, Irak'ı terk etmeye başladı. Rasmussen, NATO Genel Sekreteri olarak geldi.
Türkiye, siyasette uçtu! Ancak işsizlikte göçtü!..
Çünkü bu görüşmelerin yapıldığı günler dahil, Türkiye'de resmi rakamlara göre, her gün 3 bin 322 ailenin ocakta kaynayan tenceresi söndü. Her gün 3 bin 322 aile reisi evine ekmek götüremedi.

***
2000'de işsizlik oranı yüzde 7, işsiz sayısı 1 milyon 650 bin civarındaydı. 2001 krizinde işsizlik yüzde 10'u buldu. Bir anda 2.5 milyon işsiz ile tanıştık!..
Korktuk.
IMF'ye cankurtaran simidi gibi sarıldık.
Türk halkı bu dönemde yolsuzluğa göz yuman, yoksulluğu görmezden gelen iktidar ve muhalefet partilerini sandığa gömdü. Henüz kuruluşunu doğru dürüst tamamlamamış olan AK Parti'yi iktidara taşıdı. Haydi, "Yolsuzluk ve yoksulluk için koş!" dedi. AK Parti ne yapsın? Güçlü Ekonomiye Geçiş programına ara vermedi. Bu sayede Türkiye, 17 çeyrek ortalama yüzde 5'in üzerinde büyüdü. Ekonomide yapısal dönüşüm için harekete geçildi. Teknolojiye yatırım yapıldı. Ama nafile! Bir türlü iş ve aş yaratılamadı.
Kolay mı?
Her yıl işgücü piyasasına 700 bin genç geliyor. Genç işsizliği dalga dalga yayılırken, Türkiye küresel vurgun yedi. Fatura, 3.5 milyon işsiz olarak karşımıza çıktı.

***

Dün üçüncü çeyrek işsizlik verileri geldi.
Ağustos ayında işsizlik yüzde 13.4. Tarım dışı isşizlik ise yüzde 17. Bir ayda 103 bin kişi işsiz kalmış. Bu da günde 3 bin 322 işsiz demek. Görünen o ki; turizm, tarım ve bir ölçüde inşaat sektöründeki mevsimselliğin etkisiyle işsizlik tırmanacak. Ama beni asıl üzen konu, işsizlikteki tırmanış değil, bu konuya Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nin bu kadar duyarsız kalışı!.. Ne; "Demokratik açılım" için bas bas bağıran AK Parti-DTP... Ne; her koşulda "Açılıma karşıyım" diyen CHP-MHP... Tekmili birden "İşsizliği" kabullenmişler. İşsizlik konusunda adım atmıyorlar. Eğer böyle olmasaydı, TBMM çoktan "İşsizlik Açılımı" için toplanır, iktidar ve muhalefet partileri, "İşsizlik nasıl aşılır?" diye birlikte çözüm arardı.
İşte o zaman hep beraber dağdan ineni de, sokakta yürüyeni de kucaklar, toplumsal refah kültürünü yaratma konusunda samimi olurduk. Şimdi sadece konuşuyoruz. Oysa her gün 3 bin 322 ailenin ocağınde tencere kaynamıyor!...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA