Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Türkiye'nin çevreci bankası

Gümüşsuyu'ndaki Cennet Çay Bahçesi öğrencilik yıllarımda her gün gittiğim, nefes aldığım özel bir yerdi. Artık bu bahçe yok! Bahçenin orta yerine Türkiye'nin ilk özel sermayeli yatırım ve kalkınma bankası olan TSKB yerleşmiş. Doğrusunu isterseniz pazartesi akşamı TSKB'nin internet üzerinden çevre yayını yapan "cevreciyizTV" nin yayına başlaması nedeniyle verilen davete gidince, yüreğim cız etti. Anılar, film şeridi akıp gitti.
Hey gidi günler hey!..
Türkiye, nereden nereye gelmiş!
Kabul, TSKB, 59 yıldır şov yapmadan yoluna devam ediyor. Özel sektöre ait sanayi işletmelerine cansuyu veriyor. Türkiye'yi ve dünyayı yakından izliyor. 5 yıldan bu yana ağırlığını "Yenilenebilir enerji" yatırımlarına vermiş. Sayısı 80'e ulaşan yenilenebilir enerji yatırımına finansman sağlıyor. Banka çok net tercih yapmış, çevreci olmuş.
Gelin görün ki burası Türkiye!..
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bile çevreci olmadığı bir ülkede çevreci bankacı olmak prim yapmaz ki!

***
TSKB, kararlı. Çizdiği yoldan gidiyor. Çevre odaklı sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor. Zaten üç yıl önce internet sitesi bu yüzden kurulmuş. Şimdi site üzerinden TV yayınları başlıyor. TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, "Bu misyonla 7'den 70'e herkesi bilgilendirmek istiyoruz" diyor. Hoş, bir bankacı kredi demiyor. Kredi verdiği çoğu sanayi kuruluşu kılını bile kıpırdatmazken, TSKB çoktan karbon ayak izini sildirmiş. BM Çevre Programı Finans Girişimi'ne (UNEP FI) üye olmuş.
Slogan bile bulmuş: "Fark etmek için 1 dakika yeter!" diyor.
Çünkü 1 dakikada dünyada 12 ağaç kesiliyor. Atmosfere aynı anda 100 kişiyi zehirleyecek oranda tehlikeli gazlar karışıyor. Her dakika 50 kg verimli toprak eksiliyor. Her şey çevre ve sürdürülebilir bir gelecek için yapılıyor.
Merak etmeyin, karbon fonları en gözde yatırım aracı olmaya aday...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA