Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Minare bahane para şahane!

Çerçeveyi doğru çizelim. Siyaset ve ekonomiyi bir bütün olarak görelim. Hiç beklemediği bir anda İsviçre'nin elinde bir bomba patladı. Adı, "Minare yasağı." Diyeceksiniz ki, "Minare yasağı niye bombaya dönüştü?"
Çok net söyleyelim... Her şey İsviçre'nin güçlü bankası UBS'nin ABD'de topladığı paraları izinsiz yurtdışına çıkardığı ve bu yolla ABD'den vergi kaçırdığı iddiasıyla başladı. UBS hakkında davalar açıldı. Sonunda UBS, ABD'ye yüklü tazminat ödemek zorunda kaldı. Ayrıca ABD'de UBS'nin başındaki yönetici de hapis cezasına çarptırıldı. Kısacası ABD ve AB bastırdı. İsviçre, "sırdaş hesap" tutan ülke olma özelliğini yitirdi. Görünen o ki, Körfez parasının su gibi aktığı İsviçre, önümüzdeki dönemde çok rahat petro-dolar çekemeyecek!
Olayın özü bu...

***

Bu arada, İsviçre'de "Security House" dediğimiz güvenlik evleri ile bankalardaki özel hesaplarda tutulan "gizli kasalar" konusu ayrı bir konu. İşi, Private Bank (özel bankacılık) olan çoğu uzman biliyor ki, gizli kasalar kesinlikle açılmayacak. O yüzden şimdiden "sırdaş hesap" ile "gizli kasa" üzerinde kafa yormaya başlayalım.
Peki, Körfez sermayesi, "Minare krizi" sonrası kendine yeni bir ülke arayışına girer mi? Pek çok ülke pusuya yattı, bekliyor...
***

İngiltere başı çekiyor. Finansta gücünü yitirmiş, aracılık faaliyetlerinden para kazanamayan, Dubai şokuyla sarsılmış olan İngiltere, sıradan bir ülke değil!..
İslami bankacılığın mucidi! Dünyanın en büyük katılım bankası olan HSBC Amanah Londra'da faaliyet gösteriyor. Dünyanın en çok "İslami bono" ihraç eden ülkesi yine İngiltere. Sayısız İslami fonu var. Üstelik her bir Körfez ülkesinde mutlaka bir İngiliz CEO çalışıyor. Sözü uzatmayalım. Minare yasağı en çok İngiltere'ye yarayabilir.
Peki, 28 yıl önce islami bankacılıkta İngiltere'yi model seçmiş, "Ortadoğu'nun hamiliğine" soyunan Türkiye, Körfez parasını çekebilir mi? Balkanlar'dan Avrasya'ya, Kuzey ve Orta Afrika'dan Ortadoğu'ya yeni "Yıldız Ülke" benim diyen Türkiye, İngiltere ile finans savaşına girip oyun bozabilir mi?
Meselenin özü bu.
***

Türkler, tuhaf bir millet! Konuşmaktan iş yapmaya fırsat bulamıyor. "Körfez parası bize geliyor" diye atıp tutuyoruz. Daha elimizde doğru dürüst bir enstrüman bile yok. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bunca yıldır bir arpa boyu yol alamadı!..
Ne İslami fonlarla ilgili, ne de şirketlerin İslami bono ihraç etmesine izin veren bir taslağı hazırlayıp ortaya koyamadı!
Kısacası Türkiye'ye doğru dürüst gelen, giden yok!.. Diyeceğimiz o ki, "Minare bahane, money money (para) şahane!"

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA