Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Drugstore For You!

Eminim, haber gözden kaçtı. Sektör dergisi "Bizim Market" konuyu haber yapmış. Hatırlatmak istedim. Bir süre önce, İstanbul Eczacılar Odası, sayısı 100'e inen ve finansal açıdan yeniden yapılanma sürecine giren Cüneyt ve Aziz Zapsu'ya ait "For You" marketlerinin camına asılan "Drugstore For You" afişleri nedeniyle marketi Sağlık Bakanlığı'na şikâyet etti.
Drugstore, "İlaç market" demek!...
For You Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Zapsu, şikayet üzerine, "Afiş yanlış anlaşıldı. For You'lar her tür ürünün satılacağı bir market zinciri. Görsel anlamda çirkinlik yapmasın diye "Drugstore For You" afişlerini astık. Bu mağazalarda ilaç satılmaz. İngiltere'deki Drugstore gibi bizde de reçetesiz bazı mamuller satılır" dedi.
Görünen köy kılavuz istemiyor.
İlaçta adres, Drugstore For You diye uzayıp gidiyor.

***
İlaçtaki tabloyu "Önce kavga, sonra yasa" diye özetliyorum. 24 bin eczane ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nu karşı karşıya getiren süreç basit değil. Eczacılar, uzun süredir kamudan alacaklarını tahsil edemiyordu. SGK, "İlaçta kâr büyük" deyince tartışma büyüdü. 4 Aralık eylemiyle birlikte ip koptu. Eyleme, AK Parti'den milletvekili olan iki eczacı katılmadı ama bu eczacıların eşleri, 6 AK Partili Milletvekili ve pek çok il ve ilçe yöneticisi katıldı.
Anladığım kadarıyla bu tablo Ankara'da rahatsızlık yarattı; hükümet programında yer almayan bu konu bir anda gündeme oturdu. "Marketlerde ilaç satılmasına" olanak sağlayan tasarı Meclis'e geliyor.
Malum, Türkiye'nin AB kapısında beklediği gibi küresel ilaç devleri de 15 yıldır Ankara'nın kapısında bekliyordu.
Birçoğu ile konuştum.
Onlar bile duruma şaşırmış....

***
İlaçta değişen yol haritasıyla birlikte 60 yıldır tıkır tıkır işleyen yerel ilaç sistemi bitiyor. Siyasetçilerle içiçe yaşayan global ilaç şirketleri ve onlarla birlikte hareket eden global perakende devleri, kendilerine karşı direnen ulusal eczacılık zincirlerine karşı bir adım öne geçti. Milyar dolarlık bir ticaret savaşı başladı.
Eğer, taslak yasalaşırsa yurdum insanı başağrısı ilacı dahil hangi ilacı alıp almayacağını marketteki tezgâhtar kıza soracak!!!
Eczaneler yerel özelliklere göre ilaç kullanımını oturtmuş. Bilgi birikimleri var. Tasarıyla birlikte bu güç yok oluyor. 14 eczacılık fakültesinin ilaçta ruhsat almak için diploma vermesine gerek kalmayacak.
Yazık yazık...
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özer, "Sağcısı, solcusu, İslamcısı, ülkücüsü her kesimi kucaklayan bir sivil yapıyız. Bizim güçlü oluşumuz birilerini rahatsız ediyor. Başbakan Erdoğan'a yakın çevresi yanlış bilgi veriyor. Biz, 15 Ocak'a kadar masadayız. Bir an önce hastaların ilaca erişimini kolaylaştırmak istiyoruz. Sonra da biriken alacaklarımızla ilgili sorun çözülmeli" diyor. Biz de gelişmeleri takip ediyoruz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA