Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Doğu Akdeniz Serbest Ticaret Bölgesi!..

Bir dönem savunmada en önemli ortağımızdı. Yerini, Pakistan ve Çin'e bıraktı. Eski stratejik ortağımız İsrail'in derdi ne? Türkiye ile niye uğraşıyor?
Soruya net bir yanıt verelim. İsrail, Ortadoğu'da ilk kez ordusuyla, ekonomisiyle güçlü bir rakiple karşılaşıyor. Gerçek şu:
Ortadoğu'da bugüne kadar hiçbir ülke İsrail'e rakip olamadı. Ne Mısır, ne Suudi Arabistan, ne de Ürdün!..

***

Eğer Arap ülkeleri İsrail'e karşı Türkiye gibi güçlü bir rakip etrafında birleşmeyi başarabilirse, Ortadoğu'nun tüm dengesi bozulur!..
Bölge stratejisini "Kontrol edilebilir kontrolsüzlük!" üzerine kuran ve bu durumdan hep yararlanmayı iyi bilen İsrail zorlanıyor. Bugüne kadar Ortadoğu'daki iç sorunlar işine geldi. İç karışıklıklar Arap ülkelerinin büyük sorunlar karşısında tavır koyamamaları ve güçlü oyuncu olmalarını engelledi.
***

İsrail Ortadoğu'da güçlü bir blokla "ABD, İsrail ve İngiltere'den" oluşan blokla hareket ediyor. Bu blok yıllardır Ortadoğu'nun tek hâkimi.
Başka aktörlerin devreye girmesine asla izin vermedi. Rusya, Almanya ve Fransa Ortadoğu'ya yanaşamadı bile!..
Gün oldu devran döndü. "Komşularla sıfır sorun!" diye yola çıkan ve Ortadoğu'da aktif politika üretmeye başlayan Türkiye, böylesine güçlü bir blok için sıkıntı kaynağı haline geldi...
Nasıl mı?
Türkiye'nin Irak politikası İsrail'i rahatsız ediyor. Suriye ile gelişen ilişkiler kaygıyı artırıyor. İran'la yakınlaşmamız ABD'nin takibi altında. Kendini Ortadoğu'nun hamisi olarak gören İngiltere, Türkiye'nin rolünü çaldığını düşünüyor. Diyeceğimiz o ki, bölgede diplomasi savaşı tırmanıyor.
***

Peki, "Demokratik açılım!" diye yola çıkan, uzun süredir bürokratik kurumlarıyla kavga eden ve bir türlü ortak akıl etrafında buluşamayan Türkiye, nasıl olacak da bu jeopolitik değişimin üstesinden gelebilecek? Söylemeye gerek bile yok.
Dış politikada çıktığımız yolculuk bu kez farklı. "Doğu Akdeniz Serbest Ticaret Bölgesi" adı altında 100 milyon nüfusu içine alan yeni bir pazar yaratmaya çalışıyoruz. İnanın bu gelişme AB yolculuğumuzu bile etkileyecek kadar hassas!
Dananın kuyruğu da bu yüzden kopuyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA